Batole v domě. Co všechno zabezpečit před nenechavými prstíky

Dokud leží miminko v peřince, nemusíme se obávat, že si někde přivře prstíčky, někam spadne nebo na sebe něco převrátí. Ale jen co dítko začne lézt a poté i chodit, je co nejrychleji celý byt zabezpečit, abychom předešli nepříjemnému a často bohužel i velmi vážnému zranění.

Většina z nás samozřejmě instaluje bezpečnostní prvky na zásuvky, dveře, rohy stolů či komod, zabezpečí schody, speciálními kryty překryje zásuvky… Ale to nemusí stačit. Co se nevyplatí opomenout, máte-li doma batole, které začíná objevovat svět?

Rostliny pro radost. Nebo ne?

Pokojové rostliny dokážou proměnit i neútulný prostor na osobitý a krásný interiér. Jenže některé krásky v květináči mohou být poměrně zákeřné. Ponechme stranou ty s trny a ostny – ty se většinou stěhují na bezpečná místa poměrně záhy poté, co začne hrozit, že by se k nim dítko mohlo přiblížit. Některé „pokojovky“ jsou totiž navíc i jedovaté. Tak pěkně ověřte jedu po druhé (na internetu najdete informace o všech rostlinách) a ty jedovaté odneste z dosahu dětí. Malí průzkumníci totiž svět kolem sebe také rádi ochutnávají, což by se jim v tomto případě mohlo vážně vymstít.

Podívej, barevné obrázky

Televize jsou dnes ve většině domácností poměrně výraznou dominantou, a to i co se velikosti týče. Vzhledem k tomu, že jsou navíc ještě ploché, nepatří právě k nejstabilnějším předmětům. Pokud se o ni dítě opře, až se bude pokoušet vstát, hrozí nebezpečí, že na sebe nezajištěnou obrazovku převrátí. A to vzhledem k hmotnosti televize není zanedbatelné riziko!

Kobereček, kam se podíváš

Máte doma nejrůznější předložky a koberečky, aby vaše děťátko necapkalo po studené podlaze? To je samozřejmě v pořádku, nicméně kusové koberce a spol. představují také určité riziko, především pro děti, které už umějí běhat. Koberečky se totiž moc rády shrnou a po linu či dřevění podlaze pěkně kloužou. A z toho kouká pořádný pád, pokud se postaví do cesty rozeběhnutému batoleti. Proto předložky a spol. zajistěte proti klouzání a shrnování speciálními podložkami.

Copak je dobrého v odpadcích

Skříňku s léky nebo čisticími prostředky jste zabezpečili, takže se do nich zvědavé batole nedostane (to je ostatně velmi důležité – vypitý prostředek na podlahy nebo záměna léků za bonbonky se mohou stát dítěti osudnými). Ale co koš na odpadky? Opravdu ho vaše dítě nedostane šanci prohledat? Batolata ráda ochutnávají, ať už je daná věc k jídlu nebo ne. A zkažené potraviny z koše představují vážné nebezpečí.

Nebezpečná plavba ve vaně

Úrazy v koupelně patří k nejvážnějším i u dospělých. A děti nejsou výjimkou. Na chvilku se podíváte jinam, zatímco je váš potomek ve vaně, a už jen uslyšíte ránu a šplouchnutí, jak dítě uklouzlo a spadlo do vody. Proto se vyplatí pořídit do vany protiskluzovou podložku. Ostatně i vedle vany by měla být předložka, jež neklouže – mokré nožičky na hladkých dlaždicích či linu také představují riziko úrazu…

Vařím, vaříš, vaříme

Dětem nic neujde, a jak objevují svět, chtějí si všechno vyzkoušet. Určitě se jim líbí, jak máma s tátou vaří, a moc dobře vědí, že je k tomu potřeba otočit knoflíkem na sporáku. Jenže zatímco vy víte, co děláte, zapnutý sporák bez dozoru a v blízkosti dítěte představuje obří nebezpečí. Proto jej zabezpečte speciálním krytem, který nejen zajistí, že se malé ručičky nedostanou ke knoflíkům, ale také že na sebe dítě nestrhne hrnec horkého jídla.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat