Zajímavosti o novorozencích. Mohou mít zuby a neumí se potit

Novorozenci jsou malá, dokonalá stvoření, která však nejsou jen malými kopiemi nás dospělých. Od rodičů se liší spoustou věcí, nejen tím, že neumějí chodit či mluvit. Jaké zajímavosti o miminkách zjistili vědci a lékaři?

Kostí na rozdávání

Dospělí lidé mají v těle 206 kostí. Ovšem miminka se rodí se třemi stovkami kůstek! Některé se totiž během vývoje ještě spojí, čímž jejich počet klesne.

Zubatý novorozenec

Přibližně jedno ze dvou tisíc dětí se narodí s již vyrostlým zubem. Jde sice o poměrně vzácný, ale zcela normální jev. Alespoň pak máte o starost míň, až se začnou miminku skutečně zoubky klubat (tedy ty další).

Bohaté lokny?

Narodilo se vám miminko s hlavou plnou hustých blonďatých vlásků? Pak vězte, že to tak nemusí zůstat napořád. Během prvních 6 měsíců se může změnit nejen barva vlasů, ale také jejich kudrnatost apod. Není ani výjimkou, pokud vlásky děťátku vypadají (nebojte, narostou znovu).

Malá opička

Vlásky nemusejí být jedinou „ozdobou“ novorozeného miminka. Některé děti (hlavně ty, které přispěchají na svět trochu dřív) se rodí s jakousi „srstí“ po celém těle. Chloupky postupně zmizí a není to nic, co by muselo novopečené rodiče znervózňovat.

Jak se potí miminka

Prvních několik dní po narození se děti nepotí tak jako my dospělí, ale pot se jim tvoří pouze na čele. Miminka narozená před 37. týdnem pak schopnost potit se prakticky nemají.

Dávno před pubertou

Máte při pohledu na své novorozené miminko pocit, jako by mělo na tvářičkách pupínky? Pak se skutečně může jednat o jistou formu akné, k níž dochází kvůli hormonům, které si dítě nese ještě z pobytu ve vašem břiše.

Malý velký spáč

Novorozenci mohou spát až 6 hodin denně. Ovšem to nemusí být tak úplně důvod k radosti – onu 16hodinovou dobu mají pěkně rozloženou do jedno- až dvouhodinových intervalů. V šesti měsících už zvládnou spát i 6 hodin kuse.

Hudební talent

Je prokázáno, že děti v děloze od určitého věku dokáží vnímat hudbu, kterou jejich maminka poslouchá. Ovšem ukázalo se, že miminka ještě 4 měsíce po narození dokáží melodie, které slyšela před narozením, bezpečně rozeznat!

Slzy bez slz?

Ačkoli pláč je pro miminka jednou z mála možností, jak s námi po narození komunikují a dávají nám najevo, že něco potřebují, přibližně 3 týdny po narození si můžete všimnout, že neprolévají zrovna krokodýlí slzy. To proto, že čerstvě po narození nemá dítě ještě zcela vyvinuté slzné kanálky.

Užitečná dovednost

V průměru prvních 7 měsíců svého života dokážou miminka polykat a dýchat zároveň. Pak tuto schopnost ztrácejí. Což je docela škoda – při slavnostních tabulích bychom ji jistě ocenili i my dospělí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat