Správná komunikace mezi rodičem a dítětem. Jakých pravidel se držet

Připadáte si doma, jako když mluvíte „do dubu“? Pokud se vaše domluvy a vážné hovory s dětmi nějak podezřele často míjí účinkem, zřejmě děláte něco špatně. Proč je důležité držet se tématu a jak volit ta správná slova?

Máte pocit, že vaše děti neposlouchají, když jim něco říkáte? Nebo že to, co jim kladete na srdce, absolutně neberou vážně? Nezoufejte, není to vizitka vaší špatné výchovy, možná jste jen nenašli správný způsob komunikace, jež by padl „na úrodnou půdu“. Přemýšlíte, jak být tedy lepší mluvčí a posluchač? Nechte si poradit od odborníků, kteří sestavili rodičovský dorozumívací manuál! Zde jsou jeho klíčové body…

Buďte struční a jděte k věci

„Malé děti jsou schopné vnímat a chápat jen určité množství informací, které jim v daný okamžik sdělujete. Vyvarujte se proto dlouhých vět, souvětí i rozhovorů. Naopak buďte struční, strategičtí a nechoďte zbytečně kolem horké kaše. Tímto způsobem si získáte patřičnou pozornost a brzy si všimnete změn ve vašem vzájemném spojení,“ doporučuje americká psycholožka a zároveň specialistka na jazykové dovednosti Lauren Lowry.

Nepoužívejte špatná a hrubá slova

Pokud jde o udržení disciplíny ratolestí, mnohdy může být těžké zachovat klid a chladnou hlavu. Jenže ani v tom nejkrizovějším okamžiku by se člověk neměl nechat unést vlivem rozčilení. Poznatky americké studie zahrnující téměř 1000 rodin a publikované v časopise Child Development, naznačují, že hlasité kárání a ostrá slova našim nejmenším emočně ubližují, což má na jejich vývoj negativní vliv. Snažte se tedy volit mírnější cestu domluvy místo křiku a obviňování.

Poslouchejte pozorně. I když jste zaneprázdnění

„Pokud je vaše mysl přetížená prací a běžnými starostmi o domácnost, můžete snadno ignorovat to, co se vám děti snaží říct. Ano, všichni víme, že někdy mluví až moc a často nás přerušují, ale jejich ignorací či umlčením ztratíte příležitost k tomu naučit je úctě, laskavosti a empatii. V takových situacích jim prostě dejte na vědomí, že se jim budete věnovat, až nebudete tolik zaměstnaní. Je to mnohem lepší cesta, než je prostě nevnímat,“ varuje americká psycholožka Melanie Greenberg.

Naučte se zacházet s emocemi

„Cítí se váš potomek frustrovaný? Má z něčeho obavy? Projevte mu podporu a ukažte pochopení, přičemž s ním důvod jeho nálady pořádně prodiskutujte. Jde-li o vzdorovité názory, ani ty nenechávejte bez reakce - jen při ní využijte správnou strategii. Když váš maličký odmítá jít do školy, neuzavírejte to s tím, že prostě musí. Raději se zeptejte, co za tím stojí a proč se mu tam nechce,“ radí výše zmíněná odbornice přes psychiku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat