Trénujte dětský mozek. Podpoříte vývoj a dovednosti potomka

V prvních letech je dětský mozek trochu jako houba, která nasává každou informaci, kterou mu předložíme. A tak není od věci myšlení svých potomků rozvíjet a podpořit tak dovednosti dítěte. Nebojte, není to nic složitého. A vaše dítko ani nepostřehne, že vlastně „trénuje“.

Kamarádi z knih

Čtení (třeba před spaním nebo za deštivých odpolední) je jednou z nejlepších cest, jak rozvinout představivost dítěte, zvýšit mu slovní zásobu a naučit jej přemýšlet v souvislostech. A to mladému mozku rozhodně dělá dobře! Některé teorie dokonce říkají, že čtením mohou rodiče zvýšit IQ svého potomka, ale nezpochybnitelný vědecký důkaz stále chybí.

Nicméně i kdyby vše výše napsané nebyla pravda, skutečností zůstává, že čtení před spaním apod. je jedním z nejkrásnějších způsobů, jak posílit vztah mezi rodiči a dětmi.

Veselé pastelky

Udrží vaše dítě v prstíkách tužku? Skvělé! Tak vyrazte do obchodu a nakupte pastelky, voskovky, vodovky… Kreslení, i to velmi jednoduché, ze kterého nemáte příliš šancí poznat, s jakým uměleckým záměrem se do něj dítko pustilo nebo co chtělo vlastně ztvárnit, je dalším způsobem, jak podpořit vývoj mozku. Kreativita a představivost jsou totiž vlastnosti, jež je třeba rozvíjet.

A že z vašeho malého či vaší malé žádný novodobý Josef Lada nebude? No a co! Hlavně, že se dítě dobře baví!

Zázračné tóny

Je prokázáno, že hudba má pozitivní vztah i na nás dospělé, a tak je jasné, že musí působit i na děti. A opravdu působí, takže doma přehrávejte oblíbené songy, zpívejte, tančete… Kromě již tolikrát zmiňované kreativity rozvíjí hudba také paměť (dítě, které si chce zazpívat svou oblíbenou písničku, si musí zapamatovat slova, rytmus, melodii…).

Je navíc prokázáno, že hudebně nadané děti, které hrají na nějaký hudební nástroj, dosahují ve škole lepších výsledků v matematice (hudba má s touto disciplínou totiž mnoho společného)

Hra na míru

Ačkoli moderní technologie jako počítače nebo chytré telefony bývají ve vztahu k dětem z mnoha oprávněných důvodů spíše zatracovány, existují výjimky, kdy mohou posloužit. To když se promění v nástroj, který dítěti poskytne možnost hrát nějakou „chytrou“ hru. Třeba nějakou vědomostní, díky níž se dítě učí, aniž by to vlastně postřehlo, nebo strategickou, která rozvíjí jeho logické myšlení. Je nicméně jasné, že čas trávený u počítače a spol. by měl být rodiči kontrolován a omezován.

Ostatně pokud nechcete, aby dítě moderní technologie používalo, stačí, když mu koupíte stavebnici či nějakou deskovou hru, ve které nejde jen o posouvání figurek podle hodu kostkou (i když nic proti nim). Zábava tréning pro mozek jsou zaručeny!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat