Škola hrou. Rozšiřujte dětem znalosti i doma, aniž by to poznaly

23.03.2018 | Děti a rodina

Znáte to sami – z nudného školení, při kterém skoro usínáte, vám nejvíc utkví v paměti puntíkovaná kravata přednášejícího, ale co říkal, si už za pár hodin nevybavíte. S dětmi je to podobné – sedět hodinu doma na židli a biflovat počty nebo písmenka, vydrží jen ti nejukázněnější jedinci – a i ti jenom někdy. Navíc to nemívá žádoucí efekt.

Mnohem lépe funguje, jak ostatně tvrdil už Jan Ámos Komenský, propojit učení s hrou. „Možností je spousta, jen je třeba postupovat nenápadně, aby děti naši „lest“ neprohlédly. Pokud se vám ale podaří je zaujmout a nadchnout pro hru, ani je nenapadne, že se vlastně učí,“ radí Štěpánka Štrougalová dětského klubu.

A co můžete v pohodlí domova vyzkoušet, aby se děti něco naučily, ale ani si toho vlastně nevšimly?

Zábavná matematika

Zkuste propojit počty s kreslením. Namalujte kornoutky na zmrzlinu a nechte děti domalovávat a počítat kopečky. Kolik kopečků sní brácha? Kolik dáme tátovi? Podobně se osvědčil i vláček. Využít můžete i obrázková razítka. Děti razítkování milují. Nechte je místo psaní čísel natisknout třeba 3 medvídky + 2 medvídky a pak tolik medvídků, kolik je výsledek.

Zahrát si můžete také na obchod. Vyrobte s dětmi papírové peníze a vžijte se do role zákazníka. Vaše dítě si bude jako prodavač připadat důležitě a je jedno, zda vám bude „prodávat“ hračky, nebo zeleninu.

Skvělým pomocníkem jsou také staré dobré kostky. Jednoduchá hra, která děti zabaví, kdykoli budou mít dlouhou chvíli. Házení a sčítání se hodí i do malého prostoru. Stejně tak „Člověče, nezlob se“ je pro procvičování počtů ideální.

Využít ostatně můžete i servírování. Požádejte dítě, aby dalo na talíře počty knedlíků podle přání strávníků, anebo kolečka okurky, rajčátka atd.

Píšeme a čteme

Zkuste domů pořídit tabuli. Třeba tu nalepovací na lednici. Během přípravy večeře na ni můžete psát dětem příklady (i když tady se o nějaké nenápadnosti moc mluvit nedá). Anebo je nechte napsat, co je třeba dokoupit.

Oblíbená hra Scrabble je skvělá k procvičování jednoduchých slov. Nebo dejte dítěti pro začátek první a poslední písmeno, aby se dovtípilo, jaké má přiřadit písmenko (P-S, L-S, pes, les…).

Jde to ale i venku, třeba při procházkách, výletech, nebo jen cestách na nákup či do školy. Nechte si od dětí předčítat názvy obchodů, ulic, texty na reklamních billboardech či SPZ projíždějících automobilů.

Využít můžete i jídelní lístek. Při čekání u stolu v restauraci vybídněte děti, ať vám přečtou na jídelním lístku třeba všechna jídla, v jejichž názvech se vyskytuje písmeno „r“.

Příroda jako třída

A když už jsme zmínili venkovní aktivity, v přírodě je nenápadných příležitostí k učení se spousta. Nechejte děti například sesbírat kaštany, žaludy a další plody. Poté je budou skládat na hromádky a počítat, kolik jich už mají.

Zkusit můžete i házení na cíl. Nechte děti posbírat šišky, kamínky nebo udělat sněhové koule a pak spočítat, kolik z hodů bylo úspěšných.

Máte doma křídy a před domem cestu či nepříliš frekventovaný chodník? Na hladký asfalt se krásně maluje. Při procházce nechte děti malovat na cestičku písmena nebo číslice.

Zkombinovat s pohybem navíc můžete i počty. Při procházce v přírodě nechte děti závodit a při tom počítat, které udělá rychleji stanovený počet dřepů, skoků přes pařez, kolikrát oběhne strom atd.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat