Pravák, nebo levák. Kdy se rozhoduje, která ruka bude dominantní

26.04.2018 | Děti a rodina

Maminka levák, tatínek pravák, tak po kom to dítě asi bude? Levorukost určuje genetický kód, který si s sebou neseme už řadu pokolení. Vývoj laterality (neboli upřednostňování pravé či levé ruky či jiného párového orgánu) je možné pozorovat už v prenatálním období, ovšem o tom, zda bude vaše dítě levák nebo pravák se definitivně rozhodne až kolem čtvrtého roku.

Jak to tedy bude?

Pozorně sledujte vaše dítě a všimněte si, která ruka je dominantní. Lateralitu určuje více dimenzí. Nejen ruce, ale i nohy, oči a uši. Vyzkoušet můžete malý test. Řekněte dítěti, aby se podívalo do klíčové dírky. Podle toho, kterým okem se podívá, lze odhadnout, zda upřednostňuje levou či pravou stranu. Stejné je to s kopáním do míče, posloucháním telefonního hovoru nebo házením míčku.

Může se ale stát, že dítě u určitých zkušebních aktivit strany střídá. Tikot hodinek sice poslouchá levým uchem, ale míček hází pravou rukou. I to je možné. V takovém případě hovoříme o zkřížené lateralitě – střídavé dominanci očí, rukou apod., která sice není úplně obvyklá, ale vyskytuje se mnohem častěji než ambidextrie, kterou disponuje jen jedno procento populace. Ambidextrie je stejně dokonalá obratnost pravé i levé ruky. Lidé jsou schopni psát oběma rukama stejně dobře bez sebemenšího problému.

Výsledek neřešte

Ať už se z vašeho dítěte vyklube pravák nebo levák, neměli byste přeučovat dítě „násilím“. Pravá mozková hemisféra má na starosti kromě ovládání levé ruky totiž ještě schopnost řeči. U leváků je to hemisféra pravá. Násilné přeučování na druhou ruku může narušit řečové centrum. Následkem toho jsou různé poruchy výslovnosti, koktání, ale i koncentrace či schopnost vstřebávání informací. Takové dítě může mít v pozdějším věku problémy s učením.

Dnes už se s leváky počítá, a tak existuje mnoho obchodů, kde nakoupíte potřeby pro levoruké od A do Z. Také se o nich tvrdí, že jsou více nešikovní, než praváci. Není to ale pravda. Je to dáno spíše tím, že spousta věcí až donedávna nebylo levákům uzpůsobeno. Např. otvíráky na konzervy či kuchyňské škrabky.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat