Sdílíte lůžko se svými dětmi? Podle odborníků děláte dobře

Že děti do ložnice, potažmo do manželské postele, vůbec nepatří? Právě naopak. Díky tomu, že je máte v noci poblíž, se jim snižuje hladina stresu a zlepšuje emocionální zdraví. Vy se prý také mnohem lépe vyspíte!

Zda spát, či nespat s dětmi v jedné posteli je předmětem mnoha diskusí. Někteří rodiče to vnímají jako útok na své soukromí i klidný odpočinek, zatímco jiní se dělí o lůžko se svými ratolestmi pěkných pár let od jejich narození. Která z těchto možností je ta správná? Podle odborníků jednoznačně vede ta druhá. Noční blízkost k vašim nejmenším má prý samá pozitiva, jež nelze jen tak přehlížet. O kterých přesně je řeč?

Kvalitnější snění pro matku

Závěry jisté americké psychologické studie naznačují, že kojící ženy, které mají své miminko „na dosah“, se vyspí mnohem déle a hlavně lépe. Údajně je to proto, že toto spánkové uspořádání umožňuje, aby matka snadno, rychle a pohodlně nakrmila i utěšila novorozence, kdykoli je potřeba. Blízkost dítěte je také pro oba rodiče uklidňující, neboť ho mají „pod dohledem“.

Nižší hladina stresu. Pro všechny

Poznatky jiného průzkumu zase upozorňují na to, že hladina stresových hormonů matek i kojenců se výrazně snižuje poté, kdy oba spí na jednom lůžku. Tedy alespoň oproti ženám a dětem, které pobývají v oddělené místnosti. Výzkumníci si to vysvětlují tím, že vzájemný neustálý kontakt působí na všechny účastníky v ložnici konejšivým a relaxačním dojmem.

Zlepšení emocionálního zdraví

Britští odborníci se na základě vlastní studie zase domnívají, že dítka, která v nočních hodinách zůstávají poblíž svým rodičům, jsou spokojenější, šťastnější a celkově klidnější. Také se u nich v budoucnu neprojevují problémy s chováním a mívají vyšší sebeúctu. I tohle tvrzení je nesmírně zajímavé, nemyslíte? Teď vás asi napadá otázka, jak dlouho by vlastně takové spánkové uspořádání mělo fungovat.

„Studie z celého světa ukazují, že společné spaní do věku pěti let dítěte je pro něj velkým přínosem. Až do pěti a více let mohou děti trpět úzkostí z odloučení, což je může poznamenat v pozdějším životě. A takovou úzkost zklidňuje právě společné spaní,“ vysvětluje psycholožka a zároveň ředitelka londýnského Střediska mentálního zdraví dětí Margot Sunderland.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat