Šikana mezi dětmi. Rozpoznejte, jestli je váš potomek oběť, nebo agresor

07.05.2018 | Děti a rodina

Rozpory mezi školáky jsou na denním pořádku. Pokud už ale napadání dítěte ostatními zachází daleko za hranice běžného pošťuchování a opakují se téměř každý den, je nutné začít tuto situaci řešit. Jak byste měli postupovat v případě, že se dozvíte o útocích na vaše dítě nebo naopak zjistíte, že váš potomek šikanuje ostatní?

Pozorujte a zajímejte se

Nejčastěji se s šikanou setkáváme v období mezi 9. a 15. rokem. V tomto čase též pozorujeme nejsilnější nástup puberty a s tím jsou spojené nejrůznější emocionální výkyvy. Není tedy neobvyklé, že vaše dítě přijde domů každý den naštvané či smutné. V období puberty jsou děti často přecitlivělé a ne každý konflikt můžeme hned považovat za šikanu, i když si dítě stěžuje denně, že ho kamarádi pošťuchují. Pokud ale vidíte, že je s vaším dítětem něco v nepořádku, je často smutné, po příchodu ze školy mu chybějí školní pomůcky, nebo ještě hůř, že má po těle modřiny, měli byste s dítětem promluvit.

V mnoha případech se šikanované děti svěřovat nechtějí. Dítě mívá obavy, aby se útočníci nedozvěděli, že na ně šikanovaný žaloval a neoplatili mu ještě hůř. Nechte si zjišťování informací na nějakou neutrální chvíli a zkuste z dítěte nenásilně dostat všechna fakta. Klidně si všechno sepište na papír a ukažte ho někomu nestrannému, aby vám pomohl situaci zhodnotit. Každý rodič má potřebu své dítě chránit a můžete tak vidět problém i tam, kde není. Takový seznam se vám bude později hodit, až začnete situaci oficiálně řešit.

První kroky vedou do školy

Nesnažte se situaci řešit sami a to ani s jednotlivými pachateli, ani s jejich rodiči. Většinou to nikam nevede a šikana se ještě zhorší. Nezapomínejte, že pro rodiče útočníků jsou jejich děti stejně nevinné, jako pro vás to vaše a to komplikuje celý pokus o smír. První, co byste měli udělat, když se dozvíte, že je vaše dítě napadáno, je konzultace s třídním učitelem. Zajděte do školy a nastiňte situaci.

Tady můžete použít seznam, který jste vytvořili, a dopodrobna popsat, co se mezi žáky odehrává, kdo přesně je pachatelem, kde a kdy k šikaně dochází a co přesně se vašemu dítěti děje. Učitel by se měl postarat o kontaktování druhých rodičů a měl by situaci řešit nejen s nimi, ale i se samotnými žáky.

Pokud máte dojem, že třídní učitel je v tomto ohledu „malý pán“, jděte rovnou za ředitelem či výchovným poradcem. Ty jsou na tuto problematiku školeni a měli by si s ní umět poradit. Ze samotného jednání by měli pořídit zápis a poskytnout vám ho k osobní potřebě.

Pomáhejte a chraňte

Pokud si se situací neporadí ani zaměstnanci školy a šikana neustává nebo je naopak ještě intenzivnější, můžete se obrátit na policii. Situaci jim popište a předložte jim zápis pořízený ve škole. Je dost možné, že pokud nebude předmětem šikany krádež či ublížení na zdraví, budou vaše kroky obracet zpět do školy. Nenechte se ale odbýt. Šikana je závažný čin a policie se jí musí zabývat.

Současně je dobré zajistit, aby byl váš potomek v bezpečí před agresory už nadobro a proto zvažte, zda by neprospěla změna školy. Od věci není ani návštěva psychologa, který dítěti pomůže navrátit psychickou pohodu a vyřešit starosti pramenící z otřesných zážitků.

Agresor v domě

Jak se ale zachovat, když zjistíte, že vaše dítě není obětí, nýbrž samotným útočníkem? Je jasné, že v první chvíli se tomu špatně věří, takové zjištění není nikdy příjemné. Je důležité zachovat chladnou hlavu a probrat situaci s ostatními členy rodiny. Zvažte, zda by nebyla vhodná i konzultace s odborníky a teprve potom jednejte se samotným dítětem. Je dobré postavit se pozitivně k jeho přiznání a současně upozornit, že jeho jednání vůči spolužákům bylo velice nemístné a musí za ně nést následky (domácí či školní trest, řešení dle doporučení organizací pro výchovu dětí, případně i policie).

Trestem by to ale končit nemělo. Agresivita není normální jev a měla by být řešena její příčina. Může se jednat o poruchy chování, ale i o převzatý přístup k lidem, který mohlo dítě okoukat v rodině. Je proto nutné zvážit v tomto případě vše jako celek a nezabývat se pouze jedním konkrétním incidentem. Odkud hrubost pramení, vám nejlépe pomůže odhalit právě psycholog, který současně naučí dítě zvládat svou agresi.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat