Netradiční zábava s dětmi. Vyrobte si vlastní modelínu, vodovky či křídy

05.05.2018 | Děti a rodina

Přemýšlíte, čím o víkendu zabavit děti, aby konečně také jednou opustily displeje telefonů či obrazovky televize a počítače? Vyzkoušejte si s nimi vyrobit třeba modelínu. Není to žádná věda a své potomky spolehlivě zabavíte. A není třeba si nic namlouvat, i vy se budete bavit!

Všechny tyto věci seženete prakticky na každém rohu a za pár korun, ale proč si s dětmi neužít trochu zábavy a nevytvořit si vlastní? Podpoříte jejich kreativitu a výsledek bude zcela jistě originální.

Na chodník i tabuli

Na výrobu vlastních kříd budete potřebovat několik menších, papírových ruliček, například od kuchyňských utěrek nebo toaletního papíru (ty ale přestřihněte podélně a udělejte z ní ruličky dvě – užší), sádru a tempery či potravinářské barvivo.

Postup je jednoduchý. Ruličky z jedné strany zalepte izolepou, aby z nich sádra nevytekla ven. V misce si rozmíchejte sádru dle návodu a přimíchejte 2 lžíce tempery nebo jeden sáček potravinářského barviva. Poté směs přelijte do igelitového sáčku, ustřihněte roh a natlačte obarvenou sádru do připravených ruliček. Sádru nechte zaschnout alespoň 12 hodin.  

Pro malé umělce

Na přípravu vlastních vodovek si připravte 4 polévkové lžíce jedlé sody, 2 polévkové lžíce bílého octa, 1/2 čajové lžičky světlého kukuřičného sirupu, 2  polévkové lžíce kukuřičného škrobu, potravinářské barvivo (nejlepší jsou gelové barvy), formu na muffiny nebo tvořítko na ledové kostky.

V misce si rozmíchejte ocet se sodou a až směs přestane pěnit, přidejte kukuřičný sirup a škrob. Míchejte tak dlouho, dokud se škrob zcela nerozpustí. Hotovou směs rozdělte do tvořítek na led či formičky na muffiny a do každého dílku vmíchejte potravinářskou barvu.

Čím více barvy použijete, tím budou vodovky sytější. Vytvořené barvičky musí nejdříve zaschnout. Nechte je na vzduchu cca dva dny. Poté je můžete používat stejně jako vodovky kupované.

Postavičky jako živé

Ani výroba domácí modelíny není žádná věda! Potřebovat budete 4 hrnky hladké mouky,  1 hrnek soli, 4 různé barvy tekutého potravinářského barviva, 4 poloviční hrnky horké vody, 2 polévkové lžíce rostlinného oleje.

Suroviny ze seznamu nám vystačí na výrobu čtyř barevných modelín. Do čtyř misek nejprve nalijte polovinu hrnku horké vody, do každé přidejte dvě lžíce oleje a barvivo. V jiné nádobě smíchejte mouku se solí a rovnoměrně rozdělte do připravených směsí vody a oleje. Pořádně promíchejte a rukama propracujte. Pokud máte dojem, že je modelína moc řídká, přidejte mouku.

Modelínu lze vytvořit také za tepla. Smíchejte suroviny v kastrůlku, postupně je zahřívejte a až se hmota spojí, ještě ji pořádně ručně propracujte. Výhoda tepelně upravené modelíny je ta, že je tvárnější a déle vydrží. Při skladování v lednici klidně i půl roku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat