Čtení s dětmi nepodceňujte. Prospěje jim i vám

07.05.2018 | Děti a rodina

Číst, nebo nečíst? Možná si v dnešní uspěchané době kladete přesně tuto otázku. Po celodenním shonu je člověk kolikrát rád, když se může na chvíli svalit k televizi. A na knihu najednou nezbývá čas nebo energie. A to je chyba, zvláště máte-li děti. S těmi (nebo jim) byste měli totiž číst co nejčasteji. Proč?

Najděte si každý večer chvíli, kterou s dětmi strávíte ve společnosti postav z knih. Ať už budete předčítat potomkovi na dobrou noc nebo budete v roli posluchače, rozhodně tak prospějete oběma. Proč tedy vyměnit televizní ovladač za stránky knihy?

Nekonečné obzory

Tip redakce

Hledáte knížku, která zabaví a inspiruje dospělé i děti? Pak sáhněte po knize Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky od autorek Elena Favilli, Francesca Cavallo. Sto krátkých příběhů vypráví osudy žen z minulosti i současnosti. Umělkyně, sportovkyně, vědkyně, političky a další osobnosti, které se nesmazatelně zapsaly do historie, inspirují malé i velké čtenáře. Ilustracemi publikaci doplnilo 60 výtvarnic z celého světa.
Knihu vydalo nakladatelství Albatros.

Dětem se čtením či předčítáním rozšiřují obzory, prostřednictvím příběhů objevují nové světy, prohlubují svou představivost ale také tvořivost. To není žádná novinka a nejspíš si je této skutečnosti vědom každý rodič.

Ovšem bylo by chybou domnívat se, že dospělý mozek je na tom jinak! Také ten náš totiž „nasává“ ze stránek knih spoustu informací. A co víc, jak děti, tak my, díky čtení rozšiřujeme svou slovní zásobu. To je důležité nejen pro to, abychom uměli dobře mluvit (tedy přesně se vyjadřovat), ale abychom také rozuměli řeči a textům. Což je mimochodem něco, s čím má řada dětí, i těch školou povinných, v dnešní době potíže. Čím jiným to změnit než skvělými knihami?

Mozek v kondici

A když už jsme zmínili v souvislosti se čtením náš mozek, je také třeba doplnit, že pro něho jsou knihy takovým tréninkem. Bude díky nim v lepší kondici, zlepší se vám paměť... A ano, opět se to týká jak dětí, tak i nás dospělých.

Mimochodem, některé studie dokonce naznačují, že vášniví čtenáři mají snížené riziko onemocnění Alzheimerovou chorobou než lidé, kteří nevezmou knížku do ruky. O důvod víc probudit ve svém potomkovi lásku ke knihám, co říkáte!

Úsměv na rtech

Knihy jsou také skvělým způsobem, jak si oddechnout po náročném dni plném stresu. A věřte, že dnes stresem trpí i spousta dětí. Příběhy z knih dokáží je i nás dospělé do šťastnějšího světa. Zapomeneme na starosti, budeme zkrátka šťastnější.

Mimochodem, čtení s dětmi je dokonalým prostředkem, jak utužit vztahy s potomky (ale například i s partnerem či  partnerkou). A to je vzhledem k tomu, že se v dnešní době rodina sejde pohromadě většinou jen večer a o víkendech, skvělá zpráva. Stačí jen sáhnout po správné knize, která bude bavit všechny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
187 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:29

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat