Zbavte své děti vší. Pryč jsou doby, kdy pomohl jen petrolej a nůžky

09.05.2018 | Děti a rodina

Pamatujete si na dobu, kdy jsme ve škole od spolužáků kupovali lapené vši, abychom nemuseli do školy? Tehdy se to zdálo jako bezvadný plán a nestálo nás to mnoho úsilí, jelikož následné odvšivení zajišťoval někdo z rodičů. Teď, když se s problémem musíme v roli rodičů potýkat sami a zbavit hlavičky svých ratolestí toho houževnatého parazita, už se nám to tak zábavné nezdá.

Ale nezoufejte, pryč jsou doby, kdy zabíral jen petrolej a nůžky. Sepsali jsme pro vás několik tipů, jak se vší zbavit.

Zbavte se hnid

Na odolné hnidy platí teplo. Nastavte žehličku na vlasy na nejvyšší stupeň a pramen po prameni vlasy přežehlete. Uslyšíte, jak hnidy praskají. Poté, co vyžehlíte všechny vlasy, naneste na ně větší množství kondicionéru a vlasy pročešte hustým hřebínkem „všiváčkem“.

Octový zábal

Jedním ze způsobů, který na vši docela funguje, je polít vlasy octem, zabalit do fólie, překrýt ručníkem a nechat působit. Tato procedura však není každému příjemná. Ocet trochu štípe a výrazně čpí. Důležité ale je, že vši ho nesnesou. Po dvaceti minutách ocet smyjte a umyjte vlasy běžným šamponem.

Olej a francovka

Smíchejte tři díly obyčejného stolního oleje a jeden díl francovky. Důkladně směs vmasírujte do vlasů, překryjte fólií, udělejte zábal z ručníku a nechte působit alespoň hodinu. Vlasy poté několikrát důkladně umyjte běžným šamponem.

Speciální šampon na vši

V lékárnách jsou k zakoupení šampony určené přímo na boj s vešmi. Bohužel se u vší v poslední době setkáváme s vysokou rezistencí vůči těmto preparátům a někdy je nutné celý proces odvšivení několikrát opakovat, než se parazitů zcela zbavíte.

Bez úklidu to nepůjde

Vši dokážou mimo vlasy přežít zhruba 24 hodin. Pokud ale z vlasů vypadnou například na polštář, mají ještě mnoho času, aby si našly jiného „majitele“. Je tedy důležité veškeré lůžkoviny, čepice atd. vyprat alespoň na 60 stupňů a důkladně vyčistěte také hřebeny.

Účinná prevence

Bránit se proti opakovanému napadení můžeme poměrně snadno. Vši nemají rády aroma čajovníkového oleje. Mažte si jej za uši a do pěšinky. Stejně můžete použít také olej levandulový. U chlapců je situace jednodušší. Pokud to jde, stříhejte je „na ježka“. Vši se ve vlasech kratších než 0,5 cm neudrží.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

407 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat