Jak přimět dítě, aby jedlo pravidelně a rádo zeleninu

23.04.2018 | Děti a rodina

„Fůůůj, v tý polívce plave mrkev“. Tohle většina rodičů dobře zná. Proč se nám tolik nedaří přimět děti k tomu, aby nejen jedly, ale měly rády zeleninu? Nejspíš je to proto, že jim byla nucena od batolat, kdy měla zeleninu na všechny způsoby několikrát denně. To by jednoho také přešla chuť.

Zelenina je ale pro zdravý životní styl a vývin důležitá. Přinášíme vám pár tipů, které by mohly zabrat i u vás doma.

Nenuťte ho

Nakrájejte na talíř více druhů zeleniny a postavte ho na stůl. Když se zároveň postaráte, aby se nikde v okolí nevyskytovala zásoba sladkostí, dřív nebo později si dítko přijde „zobnout“. Čerstvé zelenině přijdou děti na chuť snáz, než vařené nebo dušené. Nikdy byste neměli na děti tlačit, prohlubuje se tím pouze jejich averze k danému jídlu. Mnohdy se děti jen bojí ochutnat něco, co zvláštně vypadá. Dejte jim čas a nepolevujte. Pokud nebudete trpěliví a děti budou vědět, že když vydrží odporovat dostatečně dlouho, dostanou místo papriky sladký pudink, nikdy je zeleninu jíst nenaučíte.

Buďte kreativní

Když menším dětem vytvoříte z nakrájené zeleniny obrázky, stane se z jídla i bezva zábava. Sníst ke svačině auto nebo medvěda přece jen tak někdo neumí. Děti milují hry, a když jim dovolíte hrát si nejen u jídla, ale i přímo s ním, bude to hned jednodušší. Zeleninu můžete také upravit v odšťavňovači společně s ovocem a vytvořit si tak chutný džus. Však dítěti nemusíte říkat, že u jablíčka v mixéru je i mrkev. Ale připravujete tím zeleninu a ovoce o dužinu, která je velmi zdravá.

Čas pro kamufláž

Pokud se vám nedaří přimět dítě jíst zeleninu vědomě, můžete mu ji zkusit nenápadně servírovat schovanou v jídle nebo v podobě krémových polévek, pečených hranolků (bez oleje) z různých druhů zeleniny, či ve formě již zmíněných džusů. Nikdy byste ale neměli ustupovat. To, že dítěti něco nechutná, je normální, ale nikdy nenahrazujte pestrou a zdravou stravu sladkostmi, a to ani jogurty, sladkým pečivem apod. Takové věci jsou za odměnu po zdravém jídle.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat