Placenta na talíři. Opravdu nám tak prospívá?

V oblasti zdraví a wellness se vždy objevují nějaké zajímavé či bizarní trendy. K takovým patří i pojídání placenty. Proč je to rizikové a kdy nedat na „módní vlny“?

Údajně i Kim Kardashian placentu snědla! Z jakého důvodu? Placenta je orgán, který se vyvíjí během těhotenství. Přenáší živiny, kyslík a hormony z krevního zásobování matky do dítěte přes pupeční šňůru a zároveň odstraňuje odpad z miminka (například oxid uhličitý). Jakmile se dítě narodí, placenta postrádá význam. V porodnici ji zlikvidují, ovšem pokud nemáte speciální přání…

Placentu pojídá většina savců, s výjimkou lidí a některých vodních živočichů. Taková čínská medicína to ale vidí jinak. Nabízí totiž sušenou placentu, která je údajně zdraví prospěšná. Skutečně?

Je dobré jíst placentu?

Někteří příznivci uvádějí, že konzumace placenty po porodu zvyšuje energii, podporuje produkci mléka a může pomoci vyvážit hormony, které chrání před poporodní depresí. Milovníci placenty zároveň říkají, že tento akt pomáhá od bolestí po porodu, vyhlazuje pokožku a zvyšuje nízkou hladinu železa. Pro toto tvrzení ale neexistují vědecké důkazy. Přesto je placenta „na talíři“ oblíbená.

Někdo ji pojídá po malých kouscích (syrovou), další připravuje smoothie nebo nějaký svůj oblíbený pokrm. (Udává se, že jíst syrovou placentu je nejprospěšnější v průběhu prvních 24 hodin po porodu.) Na internetu jsou přitom k mání i celé recepty a tipy na chutný oběd!

Vybrat si můžete i z mnoha společností, které placentu usuší a přemění ji na pilulky, přičemž každá placenta poskytne asi 100 tobolek, které mají maminky užívat několikrát denně. Bohužel existuje několik velmi reálných důvodů, proč nic z výše uvedeného není dobrý nápad.

Neexistují žádné prokázané výhody

Žádná ze studií, které se týkají placentofágie, nepřináší pádné důkazy o prospěšnosti pojídání placenty. Placenta také může být nebezpečná pro maminky a kojence. V této souvislosti je nutné uvést konkrétní případ, který zveřejnilo americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí.

Jistá žena z Oregonu si nechala přeměnit placentu na pilulky a ty začala užívat dvakrát denně, dokonce již tři dny po porodu. Brzy poté mělo dítě vážné problémy s dýcháním. Byla mu diagnostikována sepse s pozdním nástupem, kterou způsobily bakterie v kapslích placenty. Riziko infekcí je tedy vysoké. To ale zdaleka není vše. Placenta hromadí toxiny, takže pokud ji matka pozře, dostává do svého organismu škodlivé látky, které byly úmyslně a z dobrého důvodu uchovávány v děloze.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat