Nejběžnější těhotenské chutě. O co si tělo říká, když chcete pálivé nebo kyselé

Možná je právě prožíváte, případně si je pamatujete z doby, kdy jste čekala miminko – těhotenské chutě má snad každá žena v „jiném stavu“. Zatímco některé jsou spojené s babskými pověrami, na jiné si posvítili i vědci.

Co mohou těhotenské chutě signalizovat a které patří k nejčastějším?

Čokoláda

Oblíbená cukrovinka, případně chutě na cokoli z oblasti sladkostí, je u těhotných žen oblíbená. Podle studie uveřejněné v časopise Frontiers of Psychology je to částečně i proto, že máme pocit, jak takovým mlsáním porušujeme pravidla („no neměla bych, ale když jsem teď těhotná, tak si to zasloužím…“). A protože zakázané věci chutnají nejlíp, mlsáme co nejčastěji.

Mimochodem, jistá babská pověra tvrdí, že těhotenská touha po sladkostech předpovídá narození holčičky.

Ostrá jídla

A teď z opačného soudku. Ačkoli spousta žen trpí v těhotenství pálením žáhy a dalšími obtížemi, takže pálivé pokrmy jsou pro ně tabu, řada gravidních naopak vychutnává každé sousto ostrých jídel a dopřává si je, co může. Existuje několik teorií, proč nám ostré tak chutná. Jedna říká, že našemu tělu pomáhá zchladit se (po ostrém obědě se zpotíme, což je přirozená reakce těla, jež ochlazuje), podle zastánců čínské medicíny se tím tělo snaží signalizovat, že má oslabenou imunitu.

Kyselé okurky

Snad největší klišé těhotenských chutí. Ano, okurky jsou prostě stálicí mnoha domácností, kde je gravidní žena. Důvod? Jistá (ale vědecky nepodložená) teorie říká, že má tělo nedostatek sodíku, jiná pak, že nám více chutná kyselé, podle některých lidí jsou kyselé okurky osvěžující a pomáhají těhotným s ochlazením.

Ovoce

I když většina těhotných konzumuje zvýšené množství ovoce prostě proto, že chce děťátku dopřát co nejlepší výživu, některé ženy po něm vysloveně lační. Důvodů může být opět několik – nízká hladina cukru v těle, ale také volání organismu po určitých vitaminech, minerálech a antioxidantech, jež nyní, když v sobě nese nový život, potřebuje přece jen o něco víc.

Zmrzlina

Tahle dobrota v sobě spojuje hned několik aspektů, které mohou stát za skutečností, že ji vyhledává tolik těhotných. Především skvěle ochlazuje, ale také je sladká (viz první bod) a díky spoustě příchutí snadno uspokojí i ten nejnáročnější jazýček. Někteří lidé pak vysvětlují touhu po zmrzlině u těhotných tím, že tělo volá po zvýšeném množství vápníku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat