Při odpovědi na typickou dětskou otázku zapomeňte na čápy

19.01.2021 | Děti a rodina

Doby, kdy byl sex považován za tabu a otevřeně o něm mluvil jen málokdo, jsou dávno pryč. Děti se o sexu učí ve školách, vidí ho téměř všude kolem sebe a jen těžko si dnes vystačíte s vysvětlováním rozmnožování na kytičkách a motýlcích. Jak se zachovat, když vás dítě přistihne při milování nebo se rovnou přijde zeptat?

Buďte upřímní

S otázkou, jak přišlo na svět, za vámi vaše dítě přijde nejspíše už v předškolním věku. Rozhodně není nic špatného, když mu to vysvětlíte popravdě. Samozřejmě přihlédněte k jeho věku. Mezi osmým a desátým rokem jsou děti schopné pochopit celý proces početí i porodu a zároveň se ještě tolik nestydí. Je tedy vhodné je zasvětit zhruba v tomto čase, a to i za předpokladu, že se sami nezeptají.

„Našemu synovi bylo v té době šest let. Už jednou nás nachytal při milování. Tehdy mu překvapený tatínek řekl, že mě jenom lechtal, protože jsme si hráli. Když ale začal synek ze školky nosit informace o kondomech, které považoval za pytlíky na čurání, poté mu nějaký spolužák vykládal o tom, jak jeho maminka v noci kousala tatínka do pindíka a do toho jsem podruhé otěhotněla, bylo na čase vysvětlit, jak se věci mají. V obrázkové encyklopedii jsme si ukázali, jak se jeho sestřička dostala do bříška a podrobnosti nechali až na pozdější věk. Když mu bylo osm, vysvětlili jsme si to znovu. Tentokrát už dostal poučení i o prezervativech (jelikož šířil mylné informace u čuracích sáčcích) a od té doby mluvíme o sexu otevřeně. Samozřejmě, když se sám zeptá,“ říká devětadvacetiletá maminka Adéla.

Vynechte detaily

Bavit se o sexu jako o biologickém procesu rozmnožování je v pořádku. Vysvětlit dětem, že milování dvou lidí, kteří se mají rádi, k životu patří, taktéž. Detaily ale vynechejte. Když se vás dítě zeptá na nějakou praktiku, která se vám nezdá k vysvětlování vhodná, rozhodně ji s ním nerozebírejte. O orálním sexu a erotických hračkách řeč již být nemusí.

Přistiženi in flagranti

Pokud vás vaše ratolest přistihne přímo při milování, pak hraje zásadní roli, kolik dítěti je. Pokud jsou mu dva, tři roky, zřejmě mu nebudete muset říkat vůbec nic. V nejbližší době na incident zapomene, jelikož ho nepovažuje za nic nemístného. Je mu to prostě fuk. Pokud jde o dítko starší, vysvětlete mu, že se nejedná o nic nepříjemného, i když to tak vypadá a že to maminka s tatínkem dělají, protože se mají rádi, ale i přesto je to jejich soukromá záležitost a před vstupem do místnosti by se dítě mělo naučit klepat. Na oplátku dopřejte soukromí i vy jemu a klepejte pokaždé, když půjdete do místnosti. Snáz se to naučí. Puberťákovi, který vás přistihne, neříkejte nic. Moc dobře ví, co se děje a věřte, že poslední věc po které touží, je vysvětlování.

Buďte nenucení

Možná pro vás není jednoduché se svým dítětem o sexu mluvit, ale určitě vynechejte věty typu: „Už jsi dost velký a tak bychom si měli promluvit“ nebo „My ti tady s tatínkem teď něco vysvětlíme, tak se posaď“. K hovorům tohoto typu využívejte neutrální situace, jako jízdu v autě, společné vaření, při procházce apod. Celý přístup je o tom, že sex k životu neodmyslitelně patří a je natolik běžný, že není třeba dělat z komára velblouda a vystavovat děti trapným situacím.

Opatrnost je namístě

Nikdy ale nezapomeňte kromě pozitiv, které sex přináší objasnit také tu špatnou stránku věci. Vysvětlete jim, že je nikdo cizí nesmí k sexu ani podobným praktikám nutit a stejně tak ani oni nesmí nikdy na nikoho naléhat. U dětí v pubertě vyřešte hlavně problematiku antikoncepce. V praktikování sexu adolescentům moc zabránit nemůžete, ale když budou patřičně informovaní, je velká pravděpodobnost, že se budou chovat zodpovědně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat