Rady maminek, které pomohou dítěti s přechodem na pevnou stravu

Miminku je pár měsíců a vy máte konečně zajetý kojící režim. Co ale až přijde čas dítě odstavit, nebo ho minimálně seznámit s pevnou stravou? Zapomeňte na lžíce a násilný stravovací plán!

Odborníci říkají, že příkrmy jsou báječná věc – ovšem pouze do té doby, pokud rodiče neberou stravování svých ratolestí moc „sterilně“ a nekrmí je lžičkami. Podle některých psychologů a nutričních poradců by se děťátko mělo samo s jídlem seznámit, trochu se v něm „porochňat“ prstíky a poznat jeho strukturu. Tím, že mu rodič dá volnou ruku, udělí souhlas s nastavením tempa konzumace. Děťátko tak má možnost samo se rozhodnout, kolik toho sní a které potraviny vlastně chce.

Podle průzkumu zveřejněného v současných zprávách o výživě se rozmach tohoto alternativního přístupu stal více populární poté, co Světová zdravotnická organizace (WHO) změnila své doporučení ohledně okamžiku, kdy jsou dítěti do stravy zaváděny pevné potraviny.

Nejdřív se totiž za ideální považovaly 4 měsíce věku, nyní je to již 6 měsíců. Zmíněná organizace tvrdí, že v šesti měsících je již většina kojenců vyvinuta natolik, že je schopna sama sedět, přenášet potraviny do úst, žvýkat a polykat. Vše však pochopitelně záleží na konkrétním vývoji dítěte. Ostatně, věk ani tak nerozhoduje. To spíš styl! Které fígle i vám usnadní přechod na pevnou stravu?

Podporuje vlastní krmení a zkoumání potravin

Když necháte dítě zkoumat jídlo v jeho přirozeném tvaru, tím pravděpodobněji ho ochutná. Jedná se o metodu, která podporuje zdravé stravovací návyky.

Umožňujte dětem sledovat pocity hladu

Maminky a tatínkové, kteří praktikují přivykání dítěte na příkrmy a další „pokročilejší“ dobroty, milují, že jejich děti mohou sledovat své vlastní hladové podněty. Když začnete lžící krmit své dítě ve 4 měsících, je pro něj těžké říct, že je syté. Obvykle se odvrátí od lžičky, nebo zavře ústa. Při hladu se však na lžičku upřeně dívá a pusinku naopak otevírá. Volí si tedy množství jídla, které samo potřebuje. Zkuste tuhle metodu i vy.

Nechte dítě sedět u stolu se zbytkem rodiny

Pokud dítě necháváte ve stoličce, separované od ostatních, nepochopí význam společných rodinných chvil. Podněcujte jeho pozitivní postoje k jídlu a nechte ho sedět s ostatními. Co na tom, že si jídelní stoličku umaže? Vždyť se to pak otře!

Nabízejte několik možností

Mrkvové pyré s jablíčkem. Fajn, ale co dál? Jakmile je dítě představeno konkrétnímu jídlu a nevykazuje žádné známky potravinových alergií, mělo by mít na výběr ze dvou možností. Tedy aspoň tak to doporučují psychologové, kteří tvrdí, že možnost volby je vhodná pro rozvoj osobnosti. Při prvních pokusech ale radši volte jídlo pouze jedno. Snáze tak vypozorujete, jestli dítě netrpí již zmíněnou potravinovou alergií. Pokud si jednotlivé potraviny vyzkoušíte, můžete je kombinovat. Zároveň vybírejte měkké kousky, které vaše dítě může snadno uchopit, rozmáčknout a sníst.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat