Co by měla každá novopečená maminka vědět o intimní hygieně

Novopečené maminky jsou ve dnech a týdnech po porodu obzvláště náchylné k infekci a není neobvyklé, že se obtížně hojí. Co zabírá a jak se vyhnout nepříjemnostem?

Každá maminka doufá, že porodem to všechno končí. Taky si myslíte, že to nejhorší už máte za sebou? Bohužel, komplikace si nevybírají. V rané fázi po porodu je vždy důležité dbát na zdraví a hygienické návyky! Proč?

Hrozba bakteriálních infekcí

Porodnická nebo poporodní infekce propuká tehdy, když bakterie na vašem těle (nebo na těle vašeho doktora) začnou bujet na exponované tkáni, zejména tam, kde došlo k jejímu poškození. Často se přitom infikuje přímo děloha. Rizikový faktor se zvyšuje v závislosti na tom, zda se jedná o vaginální porod (nižší riziko), plánovaný císařský řez (střední riziko) nebo neplánovaný císařský řez (vyšší riziko). Existují v souvislosti s těmito fakty nějaké poporodní tipy pro novopečené maminky?

Mytí intimní oblasti

Doporučuje se takzvaná stříkací láhev (irigátor) a sterilní voda, popřípadě s roztokem, který odstraňuje typické projevy zánětu, jako jsou výtok, bolest, zarudnutí, otok a svědění. Zároveň zmíněný roztok přispívá k lepšímu hojení porodních poranění. Před použitím je vhodné lahev sterilizovat. Lékaři zároveň apelují, že pokud výplachy provádíte ve vaně, což je nejpohodlnější, je vhodné dobře vyčistit i ji.

Není žádným tajemstvím, že ochranu před infekcemi, bakteriální vaginózou, nepohodlím a pachy zajišťuje vaginální kyselost (vaginální flóra). Jde o správné pH a vyvážené mytí. Po porodu je žádoucí používat pouze speciální intimní mýdla, která jsou k dostání v lékárnách a drogeriích.

Během několika dní po porodu je také nutné sledovat příznaky infekce. Je však normální, že krvácení a vaginální výtok trvají až osm týdnů od příchodu miminka na svět. Není nutné se tedy hned děsit všeho, co uvidíte na svých kalhotkách. Na druhou stranu, v případě, že se objeví velké krevní sraženiny, horečka, zimnice, bolesti břicha či vaginální výtok s nepříjemným zápachem, ihned informujte svého lékaře.

Strava jako alfa a omega úspěchu

Vzhledem k tomu, že poporodní infekce jsou bakteriálního původu, měla by každá novopečená maminka jíst hodně čerstvého ovoce a zeleniny. Obojí napomáhá imunitnímu systému, který, jak známo, je ovlivněn i spánkem. Jenže právě ten je pro čerstvé maminky doslova výzvou. Jde-li to, spěte, co to půjde! A co dalšího porodníci a gynekologové doporučují?

Ujistěte se, že víte, co po porodu máte dělat – a máte přehled o intimní hygieně. Pokud se vyskytnou nějaké komplikace, které naznačují infekci, na nic nečekejte a absolvujte poporodní vyšetření ještě dřív, než máte určeno od lékaře.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat