Alkohol a kouření v těhotenství. Opravdu to tak moc škodí?

26.04.2018 | Děti a rodina

Už při přečtení nadpisu mnohé z nás napadne, že je to naprosto nevhodná kombinace. Sem tam se ale setkáte s někým, kdo naopak bude tvrdit, že sklenice vína vám zvedne tlak a miminku to nijak neublíží. Má pití alkoholu v těhotenství, byť v malých dávkách, opravdu špatný vliv na vývin vašeho dítěte? A jak je to s cigaretami?

Účinky, které nechcete riskovat

Kouření v těhotenství má na plod vliv větší, než si myslíte. Je prokázáno, že děti kuřaček se rodí s podstatně menší porodní váhou. Na tom, že porodíte menší miminko, nemusí být nic hrozného, ale musíte si uvědomit, že nízká váha byla zapříčiněna oslabením plodu, právě vlivem kouření.

Nejen nízká hmotnost miminka by vás měla od kouření v těhotenství odrazovat. Jde i o jiné procesy, jako je omezení dodávky kyslíku k plodu kvůli příliš velkému množství oxidu uhelnatého v krvi matky. Riskujete tím špatnou funkci plic vašeho dítěte.

Proti stresu? Ani ne...

Setkat se můžete také s názorem (a to i od samotných lékařů), aby matka nepřestávala kouřit, neboť bude miminko i matka v mnohem větším stresu. U matky to asi platí, osoba závislá na cigaretách nebude hned po jejich odbourání v úplné pohodě, ale miminku absence cigaret prospěje za všech okolností. V momentě, kdy si těhotná žena zapálí cigaretu, je možná v klidu a dobré náladě, ale tělo reaguje úplně obráceně. Tlak stoupá, typová frekvence se zrychluje a tělo se místo toho, aby se věnovalo miminku, snaží odbourat všechny škodliviny v těle.

Rozhodně se vyplatí skončit s kouřením i kdykoli v průběhu těhotenství. Nikdy na to není pozdě (i když ideální je samozřejmě típnout poslední cigaretu ještě před otěhotněním, případně okamžitě poté, co zjistíte, že už neškodíte jen sobě, ale i svému nenarozenému děťátku).

Kromě toho kouření při následném období kojení také není nic dobrého. Prostřednictvím mléka předáváte dítěti mnoho škodlivin a zároveň připravujete o dobrou chuť samotné mléko.

Závažné následky

S pitím alkoholu v těhotenství je to úplně stejné jako s kouřením. Můžete se dozvědět, že alkohol podávaný v malých dávkách v těhotenství prospívá, ale není to pravda. Alkohol se volně dostává pomocí placenty až k plodu, ten ale nemá enzym, který nám dospělým pomáhá alkohol odbourat. Znamená to, že dítě v děloze matky, která pije, má mnohonásobně větší hladinu alkoholu než matka samotná. To zásadně poškozuje mozek, srdce, cévy, ale i ledviny či játra.

Studie lékařů a vědců dokazují přímou souvislost mezi pitím alkoholu a následnými poruchami či vývojovými vadami u dítěte. Pití alkoholu v těhotenství se nemusí nutně projevit bezprostředně po porodu. Různé formy postižení mohou začít být patrné až v průběhu dětství či dospívání. Někdy dokonce až v dospělosti.

Při fetálním alkoholovém syndromu dochází u dětí k poruchám učení, soustředění, mívají poruchy růstu, ale i špatný sluch a taktéž epilepsii. Ani kouření, ani pití alkoholu tedy nepřinese vašemu miminku nic prospěšného.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
12 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat