Dopřejte si pohyb i v těhotenství. Zkrátíte tím délku porodu

Že když je žena v radostném očekávání, měla by jen polehávat na gauči, spát a jíst za dva? Právě, že vůbec ne. Pohyb přináší spoustu výhod, které se hodí jak v těhotenství, tak na porodním sále!

Sport a těhotenství. Jde to vůbec dohromady? Tak o tom vůbec nepochybujte. Pro nastávající maminky má navíc cvičení jednu hodně podstatnou výhodu. Proč se pohybu i s bříškem nebát a jak často ho provozovat?

Pondělí, středa, pátek? To by šlo

Pravidelná fyzická aktivita s sebou nese celou řadu pozitiv. A kde je psáno, že ji mohou provozovat jen netěhotné? Právě naopak. Evropské centrum pro kontrolu a prevenci nemocí gravidním ženám doporučuje, aby se aerobnímu cvičení v mírné intenzitě věnovaly alespoň 150 minut týdně, neboť si tak zvýší kapacitu plic, podpoří krevní oběh a posilní srdeční funkce.

Skvělým aerobním cvičením je třeba běh. Nutno ale dodat, že ten byste si měla dopřát pouze ve druhém trimestru – samozřejmě po předchozí poradě s ošetřujícím lékařem, který posoudí, zda to váš stav vůbec dovoluje. Pokud nebude nic namítat, nic vám nebrání a můžete vyrazit. Jestli je na vás běh až příliš – a ani před otěhotněním to nebyl váš šálek kávy, zkuste rychlejší chůzi, i ta se počítá. Co vám to přinese, když si pravidelně protáhnete svaly? Vaše sportovní nadšení se vám několikanásobně vrátí. Už na porodním sále!

Co se zaseje, to se také sklidí

Nejnovější španělská studie uskutečněná na Technické univerzitě v Madridu, prokázala, že aktivní těhotné ženy rodí kratší dobu. Jak se na něco takového přišlo? Výzkumníci do svého průzkumu zahrnuli celkem 508 nastávajících matek, z nichž 255 zúčastněných mělo třikrát týdně k dispozici mírný cvičební program. Zbylých 253 prostě a jednoduše lenošilo. Když došlo na lámání chleba, tedy jakmile děti monitorovaných žen začaly postupně přicházet na svět, měli už odborníci docela jasno. A jejich domněnky závěrečná analýza jenom potvrdila.

Tepláky jako záruka kratšího porodu

Respondentky, které v těhotenství provozovaly fyzickou aktivitu, měly průměrnou dobu porodní 7 hodin a 22 minut – oproti jejich neaktivním kolegyním, u nichž to bylo 8 hodin a 19 minut. Na základě těchto jasných důkazů vědci neváhají tvrdit, že sport během gravidity skutečně zkracuje dobu porodu. Takže, na jaké cvičení to dnes vidíte vy?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat