Mohu běhat, i když jsem těhotná? Tohle je třeba vědět

Běhání se stalo neoddělitelnou součástí vašeho každodenního života. Jenže jste otěhotněla a nejste si jistá, zda můžete v tomto sportu pokračovat, nebo ne. Co je dobré vědět, než v „jiném stavu“ obujete tenisky a vyběhnete ven?

Můžu, pane doktore?

I když obecně platí, že ženy, které byly zvyklé běhat před těhotenstvím, by se ho nemusely vzdávat, ani když čekají miminko, nikdy není od věci poradit se s odborníkem. Každé těhotenství je specifické, a tak se vyplatí ověřit si, že běh ani vám, ani vašemu nenarozenému děťátku neublíží. Mimochodem, zdaleka neplatí, že na samém počátku těhotenství můžete běhat, jak intenzivně a jak dlouho chcete. Odborníci se shodují, že více než hodina běhu denně už by mohla spíše ublížit.

Žádný maraton

Ani skutečné nadšenkyně do běhání by neměly v těhotenství od svého těla chtít nějaké extrémní výkony. Ostatně jim to zakulacující se bříško ani nedovolí. Ačkoli je pohyb v těhotenství doporučován, platí, že všeho má být s mírou. Takže žádný maratonský trénink, žádné rychlostí závody. Za riziko případných komplikací to nestojí. Však si to po porodu zase vynahradíte!

Srdce v normě

Vyplatí se pořídit si také monitor tepu. Obecně platí, že by vaše tepová frekvence neměla překročit 1,5násobek vašeho klidového tepu. Pořiďte si třeba fitness náramek (některé mají ještě speciální hrudní pás právě pro měření srdečního tepu) a nepřekračujte doporučenou frekvenci!

Protahování je základ

Pamatujte, že vaše svaly a klouby dostávají během těhotenství už tak zabrat, když se musejí potýkat s hmotností navíc. A proto je třeba na ně myslet i při běhu, respektive před ním a po něm. Pěkně protáhněte nohy, nebudou vás tak bolet.

Nová výbava?

Možná je na čase podívat se také na vaši běžeckou výbavu, především boty a podprsenku. Může se stát, že budete muset investovat do nových. Boty vám musejí především zajistit dokonalou stabilitu (pády jsou v těhotenství velmi nebezpečné) a také pohodlí pro chodidla a klouby. Vzhledem k tomu, že většině žen se v těhotenství zvětší ňadra, je nová sportovní podprsenka nutností. Investujte do opravdu kvalitní, aby vás už tak citlivá prsa při pohybu nebolela!

Kdy přestat

Odpověď na tuto otázku je jednoduchá. Kdykoli se vám bude zdát, že vaše tělo proti běhu protestuje. Všímejte si i sebemenších náznaků, že je něco v nepořádku. Potíže s dýcháním, nevolnost, závratě či pocit na omdlení, bolest zad či píchání (nejen v břiše). Rozhodně se k běhu nenuťte jen proto, že jste ho vždycky provozovala.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

17 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:52
190 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:49
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat