Bláznivé matky, nebo nevinná zábava? Když soutěžím krásy vládnou malé holčičky

03.06.2018 | Děti a rodina

Ještě neumějí pořádně mluvit a už mají tuny make-upu, příčesky, umělé řasy, nehty, vycpaná prsa, chodí do solárií a na bělení zubů. Z jejich tvářiček mizí dětství a jejich matky je mění na porcelánové panenky a vychovávají je tak, aby byly sebejisté a soupeřivé.

Okrádají své děti o dětství

Soutěže krásy malých holčiček jsou senzací hlavně v USA. Bohužel už i u nás existují soutěže, kterých se účastní děti v poměrně útlém věku. Není neobvyklé, že se věk malých královen krásy, přes které si jejich maminky plní své sny pohybuje v rozmezí 4–12 let a místo, aby si hrály na pískovištích a kreslily křídou po chodníku, je jejich každodenním chlebem nacvičování dokonalé chůze na podpatcích, choreografie tanečků či zkoušky kostýmů.

Veřejnost tyto šílené a nepřirozené přeměny malých holčiček na sexy „dospělačky“ očividně pobuřují. Je tedy s podivem, že se tyto soutěže těší čím dál, tím větší sledovanosti. Zásadní otázkou zůstává, proč pořadatelé přehlídek vyžadují, aby se malé dívenky chovaly a vypadaly jako dospělé, místo toho, aby porotci hodnotili jejich přirozenou krásu.

Křehká mysl

Odborníci se shodují, ať tak či onak, přirozeně nebo nepřirozeně vypadajícím soutěžícím nemohou takové soutěže přinášet nic pozitivního. Dětská psychika je velmi křehká a ze silnějších jedinců vyrostou narcističtí a přehnaně soupeřiví lidé a ty slabší může taková prohra velice hluboce zasáhnout. Narušené sebevědomí si mohou nést až do dospělosti a je zde i riziko budoucích poruch příjmu potravy apod. "Když se hodnota dítěte v tomhle věku nastaví na vzhled a ono pak nevyhraje, může mu to poškodit vztah k sobě samému a zejména ke svému tělu," říká dětská psycholožka Jitka Hofmannová.

Matčin štít

Těžko soudit, co se odehrává v hlavách maminek, které jsou pro pohár ze soutěže udělat téměř cokoli. Depilují dětem nohy voskem, trhají jim obočí, Američanka Kerry Campbell dokonce píchá osmileté dcerce do obličeje botox a hájí se tím, že dcera má vrásky, které nejsou v soutěži žádoucí. To je velice děsivé.

Zajímavé je, že samotné matky „načančaných“ holčiček postávají v zákulisí se zplihlými vlasy, v „rozšmajdaných“ botách a se slzami v očích dojatě sledují, jak se jejich malinké dcerky kroutí na jevišti jako hadí ženy. Vzdaly už péči o sebe sama a svoje holčičky využívají jako štít, který nesou před sebou. Můžeme jen doufat, že se takové akce stanou brzy minulostí a děti to výrazněji nepoznamená.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat