Závislost dětí na sladkém. Řešte ji dřív, než bude pozdě

26.05.2018 | Děti a rodina

Mnohdy rodiče, zoufalí, že jejich dítě odmítá polední oběd, přistoupí na „zaplácnutí“ žaludku dítěte sušenkou, jen aby nemělo prázdné bříško. Stejně tak jako odolat náporu dítěte je složité i omítnout sladkosti při návštěvách babiček či jiných rodinných příslušníků, u kterých je zvykem, že vám nosí dobroty.

Je jisté, že kvůli dobrotám od návštěv se ještě svět nezhroutí. Jde o občasnou záležitost a vy můžete dětem něco sladkého dopřát, případně mu sladkost odložit na později. Co však s kombinací obrovských dávek cukru během dne? 

Každodenní mlsání

V obchodě chce bonbony, doma čokoládu, od tatínka dostane sušenku namísto zdravé večeře? Tady se chyba stala ještě někde na začátku, když jsme našim malým láskám dovolili ochutnat „zakázané ovoce“.

Ale nevěšte hlavu, vždy je možnost dítě odnaučit nebo alespoň eliminovat konzumaci sladkostí. Stačí použít taktiku. Pokud se dožaduje sladkosti, podmiňte požadavek nejprve snědeným obědem. Stačí menší vyjednávání nebo jistá motivace, o které víte, že zabere.

Mysleme na zdraví vašich ratolestí. Mějte na paměti, že příliš velký příjem cukru může přivodit kardiovaskulární choroby, náběh na cukrovku, žaludeční problémy či mnoho probdělých nocí. Navzdory tomu obézních dětí stále přibývá.

Ubližující návyky

Není cukr jako cukr. Ten z ovoce je například velmi prospěšný a pro vyvíjející se dětský organismus absolutně postačující. Každá sladkost je vlastně bonusem navíc. Příjem cukru z ovoce, rýže, brambor, pečiva je dostatečný, každý další cukr ve smyslu sladkostí je zbytečný. Pokud již dáme dítěti sladkost, mělo by to být s mírou a určitě v dopoledních hodinách. Je zde předpoklad, že dítě pohybem přijaté cukry využije.

Ani si neuvědomujeme, co všechno může nadměrná konzumace sladkostí u dítěte způsobit. A nejde pouze o zkažený chrup. Přílišný příjem cukru u dětí vede k mnoha nežádoucím účinkům. Cukr může způsobit běžné problémy, které mnohé maminky nedávají do souvislosti s konzumací sladkostí. Je to například zácpa, ale i nechutenství. Ve skutečnosti jde o cílené odmítání neslazené nebo málo slazené stravy. Dítě obvykle ví, že nakonec přeci jen dostane sušenku nebo sladkost, kterou mu matka poskytne z obavy, aby nebylo hladové.

Také je prokázáno, že zvýšený příjem cukrů zhoršuje hyperaktivitu, může mít zásadní vliv na kvalitu spánku, hlavně pokud dítěti sladkost dopřejeme večer.

Základem je nepolevit

Nejlepším způsobem, jak předejít tomu, aby se vaše dítě stalo závislým na sladkostech, je dávkovat mu je. Jedna sušenka denně za to, že poslouchalo, lízátko, pokud sní celý oběd nebo čokoládka za odměnu, pokud si po sobě uklidí celý dětský pokojíček, určitě tolik paseky nenadělá.

Takto budete mít pod kontrolou jídelníček svého dítěte a ono si bude vážit každé dobroty, kterou dostane.  Pokud si dítě zvykne na sladkosti, odnaučení není jednoduché. Rozhodně bychom jim ale sladké neměli nabízet, pokud dítě odmítá běžné jídlo. V případě závislosti na sladkostech je jednoduchá rada, nekupovat je, resp. dávat malou sladkost, ale pouze za odměnu.

Ano, i my jsme jako děti jedli sladkosti, možná ve velkých množstvích, ale stačí si vzpomenout na jediné. Neměli jsme v rukou mobily a tablety, neseděli jsme u televize a nehráli počítačové hry. Doplnili jsme tělo energií a běhali jsme po venku. Svými aktivitami jsme cukr spálili. V dnešní době se pohybové aktivitě věnuje příliš málo dětí na to, kolik sladkostí naproti tomu spořádají.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat