Domácí úkoly mají své odpůrce i zastánce. Kdy jsou potřeba a kdy škodí

Domácí úkoly patří k běžné součásti odpoledního programu školou povinných děti. Jsou však prospěšné a nezbytné? Objevují se názory, že dokonce škodí!

„Neexistují žádné důkazy o tom, že jakékoli množství domácích úkolů zlepšuje akademickou výkonnost studentů základních škol,“ prohlašuje výzkumník Harris Cooper z americké Dukeovy univerzity. Znamená to tedy, že hodiny ztraceného času, bojů o moc a slz nemají naprosto žádný efekt? Vždyť domácí úkol je tak dlouho uznávanou praxí…

Jen dopoledne stačí

Výzkumy naznačují, že u dětí na základní škole je dopolední školní výuka natolik postačující, že není třeba odpoledních úkolů. „V době, kdy děti nastupují na střední školu, je to něco jiného. Akademický přínos domácích úkolů se popřít nedá, nicméně jakékoli učení delší než dvě hodiny denně je kontraproduktivní a již nepřináší žádné výhody,“ ještě uvádí Harris Cooper, který čerpá poznatky ze 120 studií, z nichž první proběhla již v roce 1989 a ta poslední před několika lety.

Právě díky nim tento odborník hlásá, že hlavně mladší děti, tedy ty na prvním stupni základní školy, se k takové zodpovědnosti nemohou postavit. Úkoly zvládají těžce a potřebují pomoc rodičů, kteří často zastávají roli pořádkového policisty, což často kazí rodinné vztahy. Dochází tak ke konfliktům a nedorozumění. Dítě, které ve škole teprve začíná, si ji pak spojí s potížemi v rodině, místo toho, aby dostalo šanci na rozvíjení lásky k učení jako takovému.

To nejlepší, co můžete dětem dopřát

Na druhou stranu příznivci domácí práce říkají, že úkoly učí zodpovědnosti, posilují vyučování ve škole a vytvářejí domácí a školní vazbu s rodiči. Zúčastnění rodiče a děti však něco takového rozhodně nevnímají. Jedná se spíš o zátěž pro celou rodinu. Proto Harris Cooper a jemu podobní tvrdí, že neakademické priority, jako je dobrý spánek, rodinné vztahy a aktivní doba hrají, dají ratolestem mnohem víc, než školní úkoly.

Čas po vyučování je pro dítě zkrátka cenný. A co funguje lépe než tradiční závazky na elementární úrovni? Pouhé čtení. Když rodič pohodově předčítá nahlas, je to prý přínosnější než cokoli, co dítě nosí v aktovce.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat