Strava podle věku. Co by vaše děti do určité doby neměly vůbec jíst

19.07.2018 | Děti a rodina

V kojeneckém a batolecím věku dávají obvykle maminky pozor na cokoli, co strčí jejich ratolest do pusy. Týká se to samozřejmě i stravy. Pečlivě vybírají první kašičky, dbají na kvalitu potravin, které svým dětem připravují a mají snahu, aby strava byla co nejzdravější. S postupem času však obavy slábnou a dětem se nabízí i strava, kterou by ale ještě vůbec neměly jíst. Kterým potravinám byste se měli při výživě dětí vyhnout?

Do 12. měsíce

Zhruba v období půl roku věku se začíná se zaváděním příkrmů. Dítě ochutnává nové věci, ale stále je hodně potravin, které do jídelníčku malého strávníka vůbec nepatří. Jde zejména o ryby všeho druhu, které mohou u malých dětí vyvolat silné alergické reakce. Dále byste se měli vyhnout podávání vaječného bílku a to i v těstovinách a jiných vaječných produktech. Konzumace ryb a vajec se nedoporučuje dokonce až do tří let, pokud dítě trpí jinou potravinovou intolerancí nebo například atopickým ekzémem. Absolutně nevhodné je jakýkoli pokrm solit. Vyhýbejte se i přílišnému množství luštěnin. Dítě v období do jednoho roku ještě není natolik pohyblivé, aby svoji aktivitou podpořilo činnost střev, a může tak trpět na plynatost či koliky.

Do dvou let

Do dvou let věku se rozhodně vyhýbejte vnitřnostem. Pokrmy z nich jsou pro dítě velmi špatně stravitelné. V době mezi prvním a druhým rokem můžete dítěti začít podávat kravské mléko, ale vždy musí být plnotučné. Mléko obsahuje prospěšné tuky, které jsou pro správný vývin velice potřebné a mají velký vliv na zdraví a vývoj nervové soustavy. Podáváním nízkotučných mléčných výrobků svému dítku moc nepřilepšíte.

Do tří let

Nejen se solí byste měli hodně šetřit, ale také s potravinami, které již slané jsou. Jako například párky, salámy a uzeniny obecně. Také slané a termizované sýry nejsou ještě v tomto období vhodné. Pozor i s exotickým ovocem či ořechy. Obojí může působit jako silný alergen.

Do šesti let

Stále není vhodné podávání tavených sýrů. Při jejich výrobě se používají tavicí soli, které ve větším množství ale mohou způsobovat úbytek vápníku z kostí, který je především pro děti velmi důležitý. Dále by do jídelníčku předškoláků neměly patřit žádné plísňové ani zrající sýry, jsou těžko stravitelné, obsahují hodně soli a mohou podráždit citlivé zažívání malých dětí. A pozor na těžko stravitelné houby.

Stejný jídelníček jako dospělý, by mělo dítě mít až po uplynutí desátého roku. Do té doby ale již jen s malými rozdíly. Například není příliš vhodné celozrnné pečivo, bílý cukr či výrazně slané asijské omáčky, které obsahují i stopy korýšů a mohou vyvolávat alergie.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat