Děti jsou kvůli menší výšce vystaveny většímu množství výfukových plynů

Děti ve městech ve srovnání se svými rodiči vdechují o třicet procent více výfukových plynů a zplodin z ovzduší. Jsou totiž nižší a tyto nebezpečné látky mají tendenci držet se při zemi. Při chůzi městem jsou pak děti blíže výfukům a vdechují koncentrovanější zplodiny než dospělí mající hlavu o více než metr výše.

Rodiče tak mohou své potomky ochránit jedině tak, že při cestě městem zvolí cesty, kudy nejezdí vůbec nebo minimálně automobily. Cestování autem samotným je také nebezpečné, protože na rušných křižovatkách se do vozu dostane koncentrace výfukových plynů o padesát procent vyšší, než je na otevřeném prostranství chodníku.

Toxická cesta do školy?

„Pokud jdou tichou ulicí bez provozu, vdechují 2,5krát méně zplodin než na rušné komunikaci,“ tvrdí odborníci z britské organizace Global Action Plan, která proměřila koncentraci zplodin v několika městech a v různých výškách nad zemí.

Ačkoli by rodiče nedovolili dítěti napít se z kaluže, neřeší, že denně ve městech vdechují velmi nečistý vzduch, a vodí je klidně kolem nejrušnějších komunikací a křižovatek.

„Je to šokující, že malé děti vdechují tolik toxinů se vzduchem při cestě do školy či ze školy,“ komentoval výsledky studie doktor Joe Farrington Douglas z organizace Asthma UK.

Pusťte je do přírody

Pobyt v rušných městech dětem a jejich zdraví příliš neprospívá. Zato pobyt v přírodě je pro jejich vývoj tím pravým! Proto by měli rodiče využít každé příležitosti, kdy mohou vyrazit se svými potomky na vzduch. Kempování, jízda na kole, pobyt v zahradě na chalupě, blbnutí v lese, to vše totiž výrazně prospívá zdraví dětí a buduje jim skvělý základ pro dospělost, kterou pak prožijí ve zdraví.

Jestli má sedavý životní styl zhoubný vliv na zdraví dospělých, pak u dětí je mnohonásobně škodlivější. Jedinci trávící čas u počítačů, mobilů, televize a na gauči končí s vážnými zdravotními problémy už na počátku dospělosti. Nedostatečný pohyb na čerstvém vzduchu je také zhoubný pro psychiku dětí a dospívajících.

Člověk se vyvíjel miliony let na čerstvém vzduchu. Teprve poslední dvě staletí tráví ale více času v interiéru od dětství. To má zhoubný vliv na jeho zdraví. Jednak má nedostatek pohybu, nedostatek čerstvého vzduchu a také nedostatek slunečního záření. Děti pak tráví dlouhé hodiny ve škole a poté se zavírají doma a sedí u počítače či jiných technologií.

Děti hrající si od útlého dětství venku a trávící spoustu času na čerstvém vzduchu jsou štíhlejší, mají zdravější srdce a lépe reagují na inzulin, jsou také inteligentnější, lépe jim myslí mozek, mají vyšší sociální inteligenci, jsou emočně odolnější a stabilnější a především samy mnohem spokojenější a sebevědomější.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat