6 nástrah svobodného mateřství. Přečtěte si, co vás čeká

Být svobodnou matkou není žádná katastrofa, ale ani žádný med. Jaké jsou nejčastější nástrahy v životě mámy, jež je nucena (nebo se sama rozhodne) zůstat jediným rodičem svého dítěte?

1.    Vztahy

Pokud se rozhodnete (například po rozvodu) nerezignovat na vztahy a hledat štěstí jinde a s jiným mužem, budete mít jako svobodná matka ztíženou pozici. Už samotné „randění“ je s dítětem úplně jiná záležitost. Jednak mají někteří muži obavy začít vztah se ženou, mající dítě, jednak budete mít mnohem více problémů s koordinací časů pro schůzky. Nejenže se musíte „strefit“ do rozvrhu svého i svého potenciálního partnera, ještě musíte zajistit hlídání dítěte, což občas není tak snadné (zvláště na poslední chvíli).

Navíc začít vztah s mužem, máte-li dítě, může přinést těžkosti, které by vás jako bezdětnou možná ani nenapadly – nehledáte totiž jen partnera pro sebe, ale i pro svého potomka. Bude muž s vaším dítětem vycházet? Jak bude reagovat dítě? Jak rozdělit čas mezi potomka a nového partnera, jenž není jeho otcem? Nakolik můžete nárokovat, aby za vaše dítě nesl partner odpovědnost? To je jen zlomek otázek, které budete řešit.

Zcela samostatnou kapitolou je pak vztah s otcem vašeho dítěte, s nímž již nežijete. Vyřizovat si účty skrze dítě je naprosto nepřípustná věc (a přece se jí tolik rozvedených rodičů dopouští), štvát svého potomka proti bývalému partnerovi apod. může dítě velmi negativně a vážně poznamenat. Takže je nutné snažit se – alespoň před dítětem – udržovat přátelské vztahy (je-li to alespoň trochu možné). Bohužel, pokud s bývalým partnerem nevycházíte právě nejlépe, bude pro vás poměrně těžké s úsměvem přikyvovat, když bude vaše dítko nadšeně líčit, jaký je tatínek úžasný.

2.    Milníky

Každý si vybaví, dozví-li se, že jste svobodná matka, především to, že jste sama i na všechny povinnosti a nikdo vám vlastně s ničím nepomůže. Jste to vy, kdo musí zvládnout špinavé nádobí, plačící dítě, vyprané prádlo, úklid, hraní si, krmení a další milion nejrůznějších věcí, bez kterých nejsou výchova dítěte a chod domácnosti možné. Jenže je ještě jeden aspekt, na který jste sama – s nikým nemůžete pořádně sdílet radost, když se vaše dítko poprvé usměje, udělá první krůček, řekne první slovo…

NEPŘEHLÉDNĚTE: Proč jsem vděčná za to, že jsem máma

3.    Stres

A nemáme na mysli stres z toho, že nestíháte umýt před Vánoci okna, ale stres způsobený vědomím, že celá odpovědnost za život a ubírání vašeho dítěte leží na vás. Bude vám pravděpodobně chybět opora i ve chvílích, kdy by stačilo jemné uklidnění typu „on se určitě časem odnaučí cucat si ten palec“. Strach ze selhání při výchově bude ležet výhradně na vás.

4.    Čas pro sebe

S ním se můžete prakticky rozloučit (tedy nemáte-li vždy ochotnou „hlídací“ babičku). Uvidíte, že stejně nejraději budete trávit čas se svým dítkem. Ale může se stát, že přijdou chvíle, kdy byste se nejraději zavřela sama v ložnici, otevřela láhev vína, pustila si oblíbené CD a začetla se do milované knihy. Ovšem jen výjimečně budete mít k něčemu takovému příležitost.

5.    Peníze

První věc, která každého napadne – jak budete všechno zvládat finančně? Vždyť dokonce i milionáři vědí, že výchova dítěte je drahá záležitost, takže pokud k nim nepatříte, budete mít situaci ještě složitější.

6.    Pocit viny

Samozřejmě, že je pro dítě nejlepší, má-li oba rodiče, respektive podílejí-li se oba na jeho výchově a vytvářejí-li mu harmonický domov. Jenže při vší snaze budete vždycky jeden rodič. Takže se čas od času budete cítit trochu provinile (zvláště když se stanete svobodnou matkou vlastním rozhodnutím). A pocity viny zesílí v okamžiku, kdy uvidíte na procházce s dítětem šťastnou a úplnou rodinku, případně vznese-li váš potomek nevinnou otázku „A proč já nemám tatínka?“.

A přesto – i přes výše napsané potíže se jen málokdy setkáte se svobodnou matku, jež by litovala, že se kdy stala mámou. Ano, možná žijí společně se synem či dcerou od výplaty k výplatě, ale stoprocentně si neříkají, že by jim bez dětí bylo líp.
TIP Bety: Potřebujete radu pediatra? Poraďte se ZDARMA s naší dětskou lékařkou MUDr. Adrianou Jiřičkovou! Zeptat se jí můžete i na to, jak pečovat o nemocné dítě nebo jak připravit pro vaše miminko nejvhodnější stravu.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat