Věci, které byste měli pečlivě střežit, když máte doma malé dítě

07.07.2018 | Děti a rodina

Máte dojem, že je vaše domácnost ve všech směrech bezpečná a že se nemůže nic stát? Pokud máte doma malé dítě, jistě jste si již zvykli nebezpečné předměty schovávat a dbáte na to, aby je dítko nenašlo. Mnozí rodiče ale podceňují vynalézavost malých dětí a nezřídka je tak vystavují riziku těžkého úrazu nebo otravy.

Které věci byste měli střežit pečlivěji než jiné?

Baterie

Baterie jsou jedny z nejnebezpečnějších předmětů, které mohou vaše děti spolknout. Jeden by řekl, že pro svůj tvar baterie po pár dnech snadno vyjde se stolicí, ale málokdo si uvědomí, že baterie obsahují roztok hydroxidu sodného nebo draselného. Kyselina v žaludku baterii naruší a hydroxid pak žaludek dítěte silně poleptá. V drtivé většině případů, kdy dítě baterii spolklo, šlo opravdu o minuty.

Chemikálie

Chlorové roztoky, prostředky na nádobí, praní či na čištění odpadů, by rovněž měly být pečlivě uschovány, aby nedošlo k nežádoucí konzumaci dítětem. Mnohé výrobky tohoto typu mají barevné obaly a mnohdy i příjemně voní. O to více pak dítě láká takový prostředek ochutnat. Velký zájem také děti jeví o kapsle na praní. Takové věci by měly být opatřeny bezpečnostními uzávěry a uložené vysoko, mimo dohled dítěte.

Drobné hračky

Pokud máte doma i starší dítě, které už si hraje se stavebnicemi a podobnými hračkami, obsahující malé části, vyhraďte jim svůj prostor a dbejte na to, aby se drobné články nedostaly do úst vašeho mladšího potomka.

Okna

Zejména, pokud bydlíte ve vyšším poschodí, dbejte na to, aby okna v přítomnosti dítěte nezůstávala otevřená bez vašeho dozoru. Nespoléhejte ani na to, že vaše malé děťátko ještě neumí přelézt ohrádku postýlky nebo vyšplhat po radiátoru. Takové schopnosti přicházejí z hodiny na hodinu a následky mohou být tragické.

Kuchyně

V kuchyni buďte velmi obezřetní. Chraňte své děti před veškerými hrnci s horkými potravinami, rychlovarnou konvicí, plotýnkami, noži, ale i myčkou na nádobí, která může dítě po jejím otevření ošklivě opařit. U dítěte mohou být smrtelné popáleniny z pouhého jednoho hrnku čaje. Pozor si také dejte, pokud máte plynový sporák. Otočení knoflíků, kterého si nevšimnete, může mít fatální následky pro celou rodinu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat