Děti počaté v zimě jsou méně obézní. Protože mají v těle více hnědého tuku

Rodiče toužící po dětech by měli čas zplození plánovat na zimu. Tedy platí to minimálně o těch budoucích matkách a otcích, kteří žijí na Západě potýkajícím se s epidemií obezity. Děti počaté v chladné části roku totiž mívají méně často potíže s nadměrnými tukovými zásobami na těle. Naopak děti počaté v horkých měsících jsou obézní častěji. A to proto, že mají v těle méně hnědého tuku.

Zrozenci z měsíců červenec až listopad, kteří byli počati v chladné části roku, mají v těle více hnědého tuku. Přitom tento působí prokazatelně jako prevence obezity.

Když na tuku záleží

Hnědý tuk není zásobní, ale naopak metabolický. Jenže jednak ho lidé mají v těle různé množství (ovlivněno geneticky), ale jak člověk stárne, v těle ho postupně ubývá.

Tento tuk pomáhá tělo zahřívat, zrychluje metabolismus a spalování zásobního tuku a působí blahodárně na srdce a cévy. Bílý tuk – zásobní – je naopak tím, kterého se všichni děsí jak kvůli tvaru postavy, tak kvůli zdraví.

Zima versus léto

Vědci ze Švýcarska prokázali, že jedinci počatí ve studených měsících mají více hnědého tuku. Pak provedli experiment s myšmi a vyšel stejně. Mláďata rodičů kopulujících ve studeném životním prostředí měla více hnědého tuku než mláďata rodičů kopulujících v horkém klimatu.

„Dosud se vědci domnívali, že množství a distribuce hnědého tuku je řízena teplotami, s nimiž se člověk potýká během života. Ale naše výzkumy naznačují, že teplota při početí má také vliv na množství hnědého tuku v těle jedince,“ tvrdí profesor Christian Wolfrum z Curyšské ETH univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat