Oteklé kotníky během těhotenství. Co s tím můžete dělat?

Téměř všechny těhotné ženy si stěžují na otoky kotníků, které se během těhotenství vyskytují více než často. Proč? Tělo nastávající maminky zadržuje tekutiny a snaží se přizpůsobit rostoucímu plodu. Co s tím můžete dělat?

Kromě zmíněných kotníků se nastávající maminky setkávají i s otoky rukou, nohou a obličeje. Klasika! Chemické změny v krvi způsobují redistribuci tekutin do tkání. V posledním trimestru může váha dítěte v děloze způsobit tlak na pánevní oblast a vena cava, což je hlavní céva, která vrací krev z dolní poloviny těla do srdce.

Kdy je vhodná doba na lékařské ošetření?

To je příčinou nahromadění krve a otoků kotníků během těhotenství. K tomuto jevu však přispívá i dlouhé sezení nebo stání, zvýšení tělesné hmotnosti, nízká hladina draslíku či nadměrný příjem kávy nebo soli.

Ačkoli se jedná o normální stav, lékařská pomoc je vhodná, pokud se otok objevuje od kotníku směrem nahoru k lýtku, nebo v případě, že během třetího trimestru dochází k náhlému a silnému otoku ve tváři či jiných částech těla. (Může se jednat o stav, který se nazývá preeklampsie.)

Na kterém boku spát?

Co se týče konkrétně otoků nohou, dejte si dolní končetiny na polštář, spěte na levé straně (to odstraňuje tlak) a použijte kompresní punčochy, které podporují cirkulaci krve přes užší kanály stlačením povrchových žil, artérií a svalů. (To vede ke zvýšenému arteriálnímu tlaku, který navrací krev zpět do srdce.)

Dále preferujte každodenní „jemné cvičení“, jako je plavání a chůze, přikládejte chladivé obklady, choďte a stůjte v bazénu, provádějte masáž, která pozitivně působí na krevní oběh. Pomoci si však můžete i aromaterapií.

Vůně a účinek. Dva efekty v jednom!

Použití esenciálních olejů, jako je levandule, heřmánek nebo cypřiš, zmírňuje otoky kotníků během těhotenství. Stačí nohy ponořit do teplé vody a přidat pár kapek vybraného oleje smíchaného s nosným olejem (například olivovým nebo kokosovým). Pro podporu účinku si dopřávejte pampeliškový čaj.

Čajový extrakt ze smetánky lékařské obsahuje hodně draslíku a má tak diuretický účinek. V těhotenství (zvlášť ve třetím trimestru) se přitom doporučuje jeden až dva šálky čaje denně. V případě oteklých kotníků také konzumujte méně kofeinu (ve skutečnosti nutí tělo zadržovat tekutiny), omezte příjem soli a noste pohodlnou obuv.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat