Šestinedělí. Je vážně nutné ho striktně dodržet?

13.08.2018 | Děti a rodina

Mnoho žen si po porodu neumí představit, že by se ihned vrátily do starých kolejí a začaly cvičit, běhat, nebo se dokonce milovat. Jsou ale i takové, kterým se výraznější poporodní bolesti vyhnuly a nejsou si jisté, zda mohou začít se všemi aktivitami dříve, než po uplynutí šestinedělí.

Co se děje s tělem po porodu?

Tělo se navrací do stavu před otěhotněním. Zavinuje se děloha, která bezprostředně po porodu dosahuje asi k pupku, zmenšuje se pochva a celkově se obnovují normální anatomické poměry v těle.

Kdy začít sportovat?

Po porodu lze v závislosti na tom, jak dobře se cítíte, začít cvičit prakticky okamžitě. Doporučuje se začít s dýchacími cviky, následně protahováním, posílením pánevního dna a teprve později přejít k náročnějšímu cvičení. I přes jednoduchost jednotlivých cviků, mohou být pro vaše tělo velmi prospěšné. Začít s nimi můžete už v porodnici. Po klasickém porodu jsou výborné cviky vleže na zádech, kdy vytáčíte kolena do stran nebo propínání špiček. Doma už můžete začít s posilováním šikmých břišních svalů a provádět balanční cviky.

Kdy se vrátit k milování?

Lékaři rodičky nabádají, aby dodržovaly přísná hygienická opatření, tedy sprcha po každém použití toalety, nekoupat se a nemít pohlavní styk. Návrat k milování bývá mnohdy složitější, než by se mohlo zdát. Novopečené maminky jsou bolavé, unavené a nemají na sex ani pomyšlení. Najdou se mezi nimi ale i takové, které by mohly několikrát denně.

Po zhojení porodních poranění a po ústupu krvácení, je možné se k milování vrátit.  Je ale normální, že relativně velký počet žen má nepříjemné pocity a někdy i bolesti při styku i rok po porodu.

Po porodu se obvykle doporučuje šestinedělí zachovat a se sexem začít opravdu až po této době. Hlavní důvod spočívá ve zvýšeném riziku infekce dělohy. Zkuste proto odolat co nejdéle a párové sexuální aktivity řešte jinými aktivitami, než samotnou souloží. Pokud se i přes veškerou snahu nemůžete udržet, dbejte na maximální hygienu a při styku použijte prezervativ.

Všeho s mírou

Proces regenerace po porodu kromě zdravotních komplikací nebo těžkého průběhu porodu může zpomalit například neúměrná fyzická námaha, únava, špatný psychický stav či nedostatek spánku. Rekonvalescence je velmi individuální záležitost. Zdravá novopečená maminka ale nemá problém s běžnými domácími pracemi, jako je úklid, vaření či žehlení.

Odpočinek každopádně k šestinedělí patří. Na všechno budete mít dost času později a tak se snažte co nejvíce relaxovat a užívat si první dny s vaším miminkem.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat