Pomozte dítěti překonat strach z lékaře

Zažíváte doma peklo, kdykoli se máte se svým dítkem vypravit byť na běžnou lékařskou prohlídku? Předvádí vaše batole v čekárně scény, za které by se nemusel stydět ani největší tragéd z divadla? Pomozte mu stres překonat!

Žádné dítě návštěvy lékaře nemiluje, některé jsou ovšem z „toho člověka v bílém plášti“ k smrti vystrašené. Pokud je to případ i vašeho potomka (nejčastěji batolete), máme pro vás pár tipů jak situaci zvládnout.

Buďte s ním

Občas se stane, že na prohlídku či očkování s dítětem vyšlete kvůli nedostatku času nebo neodkladné povinnosti například babičku nebo paní na hlídání. Ale pokud to jen trochu jde, doprovázejte k lékaři potomka vy. Rodič je pro něho největší jistota, a uvidí-li, že jsou máma či táta klidní, bude se cítit o něco bezpečněji.

Knihy, hry…

Zkuste dítěti již doma ukázat, že mít strach z lékaře je zbytečné. Určitě seženete knihu, kde se o návštěvě ordinace píše a která je určena právě pro děti. Čtěte ji potomkovi, povídejte si nad ilustracemi v ní. Můžete si rovněž vyzkoušet nějakou hru – kupte dětskou lékárničku, oblečte se do bílého a hrajte si s dítětem na lékaře a pacienta. Ukažte mu, jak se mu bude lékař dívat do krku, jak ho bude poslouchat apod. A pak si třeba role vyměňte. Ukažte mu, že i návštěva ordinace může být hra a není se čeho bát.

Uklidňujte

Uklidnit vystrašené dítě dá práci. Vyhněte se ale větám typu „Nebreč!“, „Neboj se.“ nebo „Injekce nebolí!“. Příliš totiž nepomohou a už vůbec nezaženou obavy, které váš potomek má. Spíš mu dejte najevo, že víte, že strach má, ale ujistěte ho, že mu nikdo nebude zbytečně ubližovat a že budete celou dobu s ním. Spousta dětí se bojí především v případě, když má být očkováno. Nikdy mu ale neříkejte, že žádnou injekci nedostane, jen abyste se vyhnuli plačtivým scénám v čekárně a ordinaci. Spíš se mu snažte vysvětlit, proč očkování potřebuje.

Oblíbená hračka

Nechte dítě, ať si do ordinace vezme oblíbenou hračku. Pomůže mu uklidnit se – a pokud se bude například dítko příliš vzpouzet, můžete mu na plyšákovi ukázat, co mu bude lékař dělat. Uvidí-li, že se hračce nic nestalo, nebude mít takový strach.

Chvalte, chvalte, chvalte

Rozhodující je nejen to, jak se zachováte před návštěvou lékaře, ale i poté. Dejte dítěti najevo, že bylo statečné, že jste na něho pyšní a že se třeba už nemůžete dočkat, až o tom budete vyprávět tatínkovi/mamince a dalším (a skutečně to pak udělejte). Proberte s dítkem návštěvu znovu a zaměřte se na pozitivní chvíle (dostalo od lékaře obrázek, sestřička ho konejšila, vidělo spoustu nových věcí apod.). Zkrátka mu dejte pocit, že se nebude muset už nikdy bát.
TIP Bety: Potřebujete radu pediatra? Poraďte se ZDARMA s naší dětskou lékařkou MUDr. Adrianou Jiřičkovou! Zeptat se jí můžete i na to, jak pečovat o nemocné dítě nebo jak připravit pro vaše miminko nejvhodnější stravu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:56
5 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:49
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat