Jak připravit dítě na hospitalizaci

Pobyt v nemocnici je stresující záležitost pro dospělého člověka, natož pro dítě. Pokud tedy vás a vaše dítě čeká nějaký ten den ve zdravotnickém zařízení, připravte ho na to.

O plánované hospitalizaci je potřeba s dítětem mluvit. Překvapení v podobě umístění v nemocniční postýlce není nic, co bychom chtěli jako malí zažít.

Upřímnost se vyplatí

Nedělejte z pobytu v nemocnici tragédii, ale spíše něco, co dítěti pomůže, aby mu bylo dobře. Pamatujte, že čím více informací od vás bude váš potomek mít, tím menšímu počtu stresujících situací bude vystaveno. Nikdo po vás samozřejmě nechce, abyste do detailů popisovali každý detail zákroku, který má dítě podstoupit (asi by to ani nebylo dobré), ale rozhodně se vyplatí mluvit upřímně.

Je zcela přirozené, že budete cítit potřebu říci dítěti nějakou tu lež. Ale dobře si to rozmyslete. Pokud je například jasné, že ho bude nějaká procedura bolet, raději to přiznejte, než abyste mu tvrdili, že nic neucítí. Je to lepší než riskovat ztrátu důvěry mezi vámi a vaším potomkem. Ale na druhou stranu jej samozřejmě nesmíte vystrašit.

Pokud vám dítě ohledně hospitalizace či zákroku položí otázku, na niž nebudete znát odpověď, nebojte se to přiznat a slibte mu, že se pokusíte to zjistit. Opět je to lepší než si něco vymyslet.

Buďte s ním

Volte výrazy a do podrobností zabíhejte podle věku dítěte – musíte si být jistí, že vás dítě pochopilo. Předejdete zbytečným nepříjemným překvapením.

Pokud je dítě mladší 5 let, seznamte ho s informacemi o hospitalizaci asi dva dny před nástupem do nemocnice. U starších dětí promluvte s potomkem o nadcházejících událostech o několik dnů dříve, aby měl dostatek času zeptat se na vše, co ho zajímá.

Ujistěte dítě, že je pobyt ve zdravotnickém zařízení jen dočasnou záležitostí a že budete v nemocnici s ním. Pokud tu možnost nemáte nebo je dítě již dost velké na to, aby mohlo být v nemocnici samo, pak mu slibte, že jej budete navštěvovat každý den – a skutečně to dodržte! Podpora rodičů v nemocnici je velmi důležitá a nezáleží na tom, zda je dítě batole nebo teenager.

Sbalte dítěti do nemocnice (pokud to řád oddělení dovoluje) jeho oblíbenou hračku, knížku nebo oblíbené pyžamo. Je dobré, když bude mít s sebou něco, co mu připomene domov.

TIP Bety: Nevíte si rady se žádostí o přídavky na děti? Nevyznáte se, kdo a za jakých podmínek má na ně nárok? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat