Co jste možná nevěděli o dětských zoubcích

Kdy vlastně začínají růst dětem zoubky? Jak se pozná, že už porostou? Jak dítěti při prořezávání zubů ulevit? Máme odpovědi!

Obecně se dá říci, že zoubky dětem začínají růst okolo 6. měsíce věku. U některých dětí se ale mohou objevit o něco dříve, u některých zas o něco později. Jsou zaznamenány i případy, že se miminko se zoubky už narodí, ale jde spíše o vzácné výjimky.

Jak se pozná, že nastává ta „velká chvíle“?

Otoky

Jak prořezávající se zoubek tlačí na dásně, může se stát, že trochu otečou a získají v místě „proklubávání“ zubu sytější odstín. Občas se může objevit i malá modřina či slabé krvácení, ale nemusíte se děsit, většinou vše samo odezní.

Teplota, vyrážka

Objevují se ojediněle, ale přesto nebuďte vylekaní, pokud dostane dítě mírnou teplotu. Obvykle se nejedná o žádnou dlouhodobou záležitost. Ještě výjimečnější je slabá vyrážka, pokud by však nemizela, neuděláte chybu, když ji budete konzultovat s lékařem.

Slinění

V období růstu zoubků dochází k nadměrné produkci slin. Takže si připravte náhradní oblečení (nejen pro dítko, ale i pro sebe, pokud budete chtít mimčo chovat) a spoustu žínek a ručníčků k utírání slin – budete je potřebovat.

Články od naší dentální hygienistky Dády:

Péče o zuby: Nezapomínejte na dentální hygienu. Ušetříte se řady problému
Tipy, jak si vybrat správný zubní kartáček a pastu
Mezizubní kartáčky a dentální nitě. Tipy, jak správně vybírat
Jak čistit zuby, když dětem začínají růst a když vypadávají mléčné

Podrážděnost

Protože rostoucí zoubky přece jen bolí (jak moc je individuální) a nedají si obvykle říct ani v noci, nemůžete počítat s tím, že vaše věčně usměvavé dítko bude v tomhle období nějak vesele naladěné.

Jak dítěti pomoci

Kousátka
Speciální hračky nejrůznějších tvarů a tvrdosti pomohou zoubkům rychleji na svět a dítěti uleví. Navíc ho i zabaví, takže zapomene na nepříjemné pocity, které při růstu zoubků prožívá.

Chlad
Ochladit podrážděné dásně je také jedna z cest – můžete zkusit zmrzlinu (pokud ji dítěti nedáváte, zkuste třeba jogurt, na který je zvyklé) nebo mražené ovoce (skvěle se hodí banán), které dítko může cucat a kousat, nebo chladné nápoje (tady ale pozor, abyste to s nízkou teplotou nepřehnali).

Pomoc z lékárny
Někdy žádné babské rady nepomohou a je lepší vydat se pro rady k lékaři nebo do lékárny. Existují tišící gely, kterými dásničky pomažete, ale i sirupy proti bolesti určené speciálně pro děti.
TIP Bety: Nevíte si rady se žádostí o přídavky na děti? Nevyznáte se, kdo a za jakých podmínek má na ně nárok? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat