Jak mít aktivního potomka?

Přimět dítě k aktivnímu pohybu bývá někdy docela těžké. A občas si za to můžeme i sami. Jak tedy dítě nejlépe motivovat a čemu se naopak vyhnout?

Žádné problémy s nadváhou, dobrá fyzička, větší sebevědomí, lepší známky, zdravý krevní tlak, rychlejší mozek – to vše dokáže všemu dítěti zabezpečit pohyb.

Jenže v dnešní době tráví děti čím dál více času před obrazovkou – ať už tou televizní, nebo počítačovou. Některé jsou schopny takto promarnit 9 hodin denně. A vina je i na nás rodičích.

Co tedy můžeme pro své děti udělat?

Mámo, já chci štěně

Pokud vám to situace umožňuje, zvažte pro svého potomka pořízení psího společníka. Děti, které psa pravidelně venčí, jsou fyzicky aktivnější. Stanovte jasná pravidla, například že venčení neznamená oběhnutí baráku, nebo se k procházkám přidejte (ve městech vám stejně nic jiného nejspíš nezbude). Dítě skotačící se psem si vlastně ani neuvědomí, že se pohybuje, a vy mu zajistíte nejen čtyřnohého kamaráda, lekce odpovědnosti, ale i tolik žádaný pohyb na čerstvém vzduchu.

Povzbuzovat, povzbuzovat, povzbuzovat

Vaše dítko konečně začalo praktikovat nějaký ten sport? Pak se k němu chovejte, jako byste doma měli druhého Romana Šebrleho, Kateřinu Neumanovou, Emila Zátopka nebo třeba Jaromíra Jágra. Zkrátka obdivujte a povzbuzujte. Je prokázáno, že zvýšíte-li dítěti sebevědomí a budete-li ho utvrzovat v tom, že je ve sportu dobrý, zvýší se pravděpodobnost, že se tak skutečně stane. Navíc každý rád dělá to, v čem je dobrý (nebo v čem si myslí, že je dobrý).

Příklady táhnou

Několikrát potvrzený fakt, že je dítě aktivnější, má-li aktivní i rodiče, je zkrátka nutné vzít na vědomí. Budete-li svého potomka kritizovat pro lenost a negativní vztah k pohybu, zatímco budete ovladačem přepínat programy na televizi, příliš velký efekt to mít nebude… Zkrátka ze sebe budete muset udělat modelový příklad. Nikdo po vás samozřejmě nemůže chtít, abyste například začali chodit do baletu nebo hrát hokej (i když fantazii se meze nekladou), stačí, když s dítětem budete chodit ven, na výlety, procházky, do bazénu apod. Prostě se zapojte. (Čtěte také: Mami, já ten sport prostě nenávidím!)

Stanovte hranice

Trápíte se tím, že vás potomek tráví příliš mnoho času u televize nebo na počítači? Není nic jednoduššího než nastavit jasný limit, jak dlouho u nich bude moci denně sedět. Že se to nejspíš neobejde bez křiku a nepříjemných scén (je třeba si uvědomit, že i na elektronice je možné vypěstovat závislost)? S tím se prostě musíte smířit. Buďte ale důslední a neoblomní. Vy určujete pravidla. A navíc, děláte to pro dobro svého potomka, i když si to zatím neuvědomuje, jednou vám bude vděčný (stačí, když si vybavíte, jak ve třídě trpěl váš obézní spolužák… každý nějakého měl, pokud jím sám nebyl).

Pár tipů nakonec

Netrvejte na tom, aby vaše dítě dělalo sport, který ho nebaví (například jen proto, že jste ho v mládí dělali vy a měli jste ho rádi). Řada dětí (a je jich dokonce většina) také nemá ráda kolektivní sporty. Takže vybírejte vždy společně s dítětem.

Neomlouvejte dítě z hodin tělocviku jen proto, že „se mu nelíbí“. I ty dvě vyučovací hodiny pohybu týdně se počítají (ale neměly by zůstat jedinými).
Nemějte na dítě příliš velké nároky, zvláště pokud se sportem teprve začíná.
TIP Bety: Nevíte si rady se žádostí o přídavky na děti? Nevyznáte se, kdo a za jakých podmínek má na ně nárok? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat