Jak čistit zuby, když dětem začínají růst a když vypadávají mléčné

17.02.2011 | Děti a rodina

S péčí o dutinu ústní by se mělo začít skutečně již v prenatálním stadiu. Nastávající maminky by měly být v době těhotenství při návštěvě dentální hygieny poučeny, že stav jejich dutiny ústní má velký vliv na porodní váhu novorozenců. V nejhorším případě může docházet i k předčasným porodům a nechtěným potratům.

Zánět v matčině dutině ústní ovlivňuje krevní řečiště v celém těle, přítomnost nežádoucích bakterií ubližuje matce i plodu. Zároveň je nutná správná, zdravá, optimálně vyvážená strava v době těhotenství, neboť mléčné zuby se zakládají právě v tomto období. Též kojící matka může ovlivnit příjmem všech důležitých živin správný vývoj zubních struktur svého dítěte.

Během návštěvy se dozvědí základní informace, jak pečovat o ještě neozubenou dutinu ústní novorozence, kdy správně a v jakém časovém rozmezí mají dané zuby prořezávat, jak a čím čistit či kterými vhodnými pomůckami pečovat o první zoubky dítěte.

V prvním roce věku dítěte, byste měli čistit dásně a zoubky dvakrát denně. Variantou je jemná gáza, vlhká žínka, jednosvazkovým nebo speciálním kartáčkem prsťáčkem. Prsťáček je speciální návlek pro čištění prvních zoubků. Je vyroben z velmi měkkého silikonu, bez obsahu PVC. Doporučuje se jej kombinovat se zklidňujícím balzámem pro snadnější prořezávání zoubků, snižující bolestivost. Jednosvazkovým kartáčkem též velmi kvalitně dočistíte jednotlivé prořezané zoubky od plaku, obsahujícího bakterie.

Mléčné zuby jsou k tvorbě kazu obzvláště náchylné, neboť jejich sklovina je měkčí. Kritickými místy jsou především fisury mezi hrbolky zadních mléčných stoliček.

První mléčný zoubek prořezává přibližně v 6. až 8. měsíci věku dítěte, poté následují další mléčné zuby. Celkem má dítě 20 mléčných zubů. Při dosažení 3. narozenin dítěte, je zpravidla mléčný chrup kompletně prořezán a pod mléčnými zuby se vyvíjejí v kostech obou čelistí zuby stálé.

Každé dítě by mělo začít vnímat čištění zubů jako příjemné, bezbolestné a potřebné. Začněte pozitivním přístupem u vašeho dítěte tím, že čištění probíhá formou hry. Dovolte svému dítěti vyčistit vaše zuby, smějte se u toho, tvařte se nadšeně a pozvedněte kartáček jako takový na úroveň oblíbené hračky. Na oplátku vám pak vaše dítě umožní vyčistit zuby jemu, bez problemů a s dobrou náladou.

TIP Bety: Potřebujete poradit s čištěním zubů u vašich dětí? Nevíte, jaký zubní kartáček či pasta je pro ně vhodná? Obraťte se na naší dentální hygienistku Dádu v jeji on-line poradně

Zpravidla u nejmenších dětí se snažte pro zjednodušení učit čistit zuby od červeného k bílému při otevřených ústech. Což znamená stírat zoubky směrem od dásně k zubu. V horní čelisti směrem dolů, v dolní čelisti směrem nahoru. Dále pak malými kroužky čistíme žvýkací plošky. Vnitřní stranu zubů, většinou musí dočistit sami rodiče.

Abyste podpořili první pokusy dítěte o samostatné čištění, měli byste mu dát takový kartáček, který bude odpovídat jeho motorickým schopnostem.

Nejvhodnější kartáček má snadno ovladatelnou rukojeť proti sklouznutí, malou hlavu, rovná, měkká a hustá vlákna!

Ještě předtím, než vypadne první mléčný zub, nejčastěji dolní první řezák, se ve věku šesti let objeví čtyři stálé nové zuby /vždy za poslední mléčnou stoličkou na každé straně nahoře a dole/. Rodiče si většinou nevšimnou, tyto zuby jsou však naše stálé šestky, které nám mají vydržet po celý život, bohužel, často velmi rychle zkažené, právě neinformovaností rodičů.

 Pečujte a informujte se o dentální hygieně mléčných zubů v zájmu zdraví, krásy a úsměvů vašich dětí.

Článek pro vás připravila dentální hygienistka Dáda Koudelková ze zubní ordinace Arbes Dent zubní ordinace.

Pavla Švandy ze Semčic 13
Praha 5 – Smíchov
tel. +420 731 440 903

www.arbesdent.cz


„Přijímáme nové pacienty“






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pstruh s rajčaty a tymiánem

(5 hlasů)

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat