Tipy, jak si vybrat správný zubní kartáček a pastu

Na trhu je velké množství zubních kartáčků a past. Poradíme vám, jak si vybrat ty správné.

Proč zuby vlastně čistíme kartáčkem?

Odstraňujeme zubní plak. V něm se shromažďují a množí bakterie usazené na zubu. Ty pak způsobují onemocnění v dutině ústní, jako například zánět dásní a zubní kaz. Plak neodstraníme proudem vody. Je pevně spojen s povrchem zubu i zubních náhrad a lze jej odstranit mechanicky ­– tj. zubním kartáčkem a zubní pastou. Po vynechání zubní hygieny se první známky zánětu dásní mohou objevit už za 3 dny, do chronického stadia pak přecházejí již po 5­–7 dnech. V případě zubního kazu, kdy si bakterie musejí poradit s tvrdými tkáňovými strukturami, trvá proces poškození zubu déle.

Podle čeho vybrat správný kartáček?

Při výběru správného kartáčku bychom se měli řídit třemi nejdůležitějšími kritérii:
1) malá hlava kartáčku, abychom se pohodlně dostali i k zubům v zadní části čelisti, a mohli je tak kvalitně očistit,
2) měkký zubní kartáček, aby neporušoval ochrannou vrstvu skloviny, neboť při porušení této vrstvy se zuby stávají citlivými,
3) hustý počet štětin a jejich rovný zástřih, aby se štětiny dostaly všude a odstranily plak na každém milimetru zubu.

Ke špatně přístupným plochám zubů se doporučuje použít tzv. jednosvazkový kartáček, který je schopen očistit i obtížně dosažitelná místa v ústech. K čištění zubů u pacientů s fixními rovnátky, s implantáty, s protézami atd. se používají speciální kartáčky, které jsou již běžně dostupné v obchodní síti.

TIP Bety: Pokud si nejste jistá, že si čistíte zuby správně, nebo si budete chtít nechat zuby vyčistit profesionálně, navštivte dentální hygienistku. Jak taková péče probíhá, si můžete přečíst v článku Péče o zuby: Nezapomínejte na dentální hygienu. Vyvarujete se řady problémů.

Zubní pasty

Zubní pasty jsou nedílnou součástí péče o zuby a slouží:
• k usnadnění mechanického odstranění plaku,
• jako nosiče léčebných prostředků,
• zvyšují odolnost tvrdých zubních tkání,
• snižují tvorbu plaku,
• jsou protizánětlivé.

V boji proti zubnímu kazu jsou důležité pasty s obsahem fluoridu. Fluoridy mají kariostatický (protikazový) účinek, remineralizují počáteční léze skloviny, snižují citlivost krčků, zamezují tvorbě bakterií. Při pravidelném každodenním užívání snižují riziko kazu asi o 20 %. Proto se při výběru pasty zaměřte na obsah fluoridů.

Doporučené množství fluoridů

u dětí do 8 let: 250­400 ppm
děti od 9 let a dospělí: 1000­1500 ppm
u dospělých s vysokou kazivostí: 1800­2500 ppm (pouze na určitou dobu)

U speciálních past s protizánětlivým účinkem, které jsou potřebné k léčbě zánětu dásní a parodontózy, je doporučeno poradit se s odborníkem v zubní ordinaci.

TIP Bety: Máte další dotazy k dentální hygieně? Zeptejte se naší hygienistky Dády, která vám vaše dotazy odborně zodpoví.

„Budu se těšit na dotazy od všech se zájmem o zdravý a zářivý úsměv. Zvlášť v době, kdy verbální komunikace je jedním ze základních předpokladů úspěchu, je krásný úsměv a vonný dech tou nejlepší cestou k dosažení cílů."
S úsměvem jde všechno líp, navíc, když se za něj nemusíte stydět. Pojďme s tím něco udělat, dokud je čas," říká dipl. DH Dáda Koudelková, DiS.


Poradnu zaštiťuje Arbes Dent
zubní ordinace se sídlem Pavla Švandy ze Semčic 13, Praha 5 – Smíchov
tel. +420 731 440 903
www.arbesdent.cz 

„Přijímáme nové pacienty“







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat