Co je glykemický index a jak mi pomůže zhubnout?

Glykemický index. Dvě slova, se kterými se v článcích o dietách často setkáváme. Co vlastně znamená, dozvíme-li se, že má potravina vysoký nebo nízký glykemický index?

Podle vševědoucí Wikipedie je glykemický index veličina, která udává rychlost využití glukózy tělem z určité potraviny. Exaktně je glykemický index definován jako plocha pod křivkou glykémií během dvou hodin po požití dané potraviny, vyjádřená jako procento plochy pod křivkou po požití stejného množství sacharidů ve formě čisté glukózy.

Trocha teorie

Že z toho nejste moc moudří? Nebojte, dá se to říci i srozumitelně. Glykemický index potravin ovlivňuje hladinu krevního cukru v našem těle. Především potraviny obsahující sacharidy mají schopnost hladinu cukru v krvi různě zvyšovat. Když po jídle s vysokým glykemickým indexem hladina v krvi stoupne, odpoví na to náš organismus vyplavením inzulínu, díky němuž cukr v krvi opět klesne a přesune se do buněk (což mimochodem podporuje ukládání tuků). Ovšem pokud cukr klesne příliš, začneme mít hlad a neovladatelnou chuť na „něco dobrého“. A tak začíná kolotoč – dodáme tělu další cukr, inzulín sníží jeho hladinu, přesune do buněk, dostaneme na něco chuť... Nadváha tak na sebe nenechá dlouho čekat. A právě proto bychom si měli glykemický index u určitých pokrmů hlídat.

Nízký, střední, vysoký...

Vybírat bychom si měli potraviny s nízkým glykemickým indexem, tedy nižším než 55. Tělo je totiž déle tráví a navíc udržují hladinu cukru v krvi na vyrovnané hladině, takže nehrozí žádné výkyvy a pocity, že musíme vyloupit cukrárnu. Naopak vyhýbat bychom se měli potravinám s glykemickým indexem nad 70. Mezi těmito hodnotami se nacházejí potraviny se středním glykemickým indexem. Ty člověku čas od času rozhodně neuškodí, pokud jste se ale rozhodli pro přísnou redukční dietu, možná budete muset některé z nich vynechat.

A jaké potraviny vlastně patří do jednotlivých skupin?

Nízký glykemický index: samozřejmě zelenina, většina ovoce, tmavý chléb, ořechy, luštěniny...
Střední glykemický index: celozrnné pečivo, sušenky, sladké ovoce, rohlíky, zmrzlina...
Vysoký glykemický index: chipsy, alkoholické nápoje (především pivo a tvrdý alkohol), brambory, cornflakes, cukr, med...

Ani GI není všemocný

Glykemický index závisí na podílu sacharidů v potravinách (čím více, tím vyšší index) a na složitosti těchto sacharidů (čím jednodušší sacharid, tím vyšší glykemický index).

Z výše uvedeného by se mohlo zdát, že budeme-li jíst potraviny s nízkým glykemickým indexem, půjde nám hubnutí samo. Ale to je omyl. Že má potravina nízký glykemický index ještě neznamená, že má i málo kalorií! Například takový bůček má glykemický index velmi, velmi nízký (neobsahuje téměř žádné sacharidy), a budete-li ho konzumovat, rozhodně nezhubnete. Proto se spíše než glykemickým indexem řiďte obsahem vlákniny (ta zajistí, že nebudete mít dlouho hlad). Glykemický index tak sledujte především u potravin, které sacharidy obsahují – pečivo, těstoviny, sušenky, ovoce, přílohy apod. Na internetu najdete spoustu přehledných tabulek, které vám pomohou.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat