Máslo nebo margarín? Ne všechny tuky jsou nezdravé

Řada lidí má hubnutí spojené s naprosto minimální (nebo vůbec žádnou) konzumací tuků. Je to poměrně logické – vždyť co jiného jsou ty polštářky a špeky, se kterými tak bojujeme, než tuk? Proto, chceme-li se jich zbavit, už bychom neměli organismu žádný tuk dodávat. Ale to je špatně.

Tuky jsou pro fungování našeho organismu nezbytné. Nejen jako zdroj energie, ale jsme díky nim schopni využívat vitaminy rozpustné v tucích, vitaminy A, D, E a K. Tuky chrání naše tkáně a orgány. Proto je chyba, pokud se rozhodnete zcela je eliminovat – tělo vám rozhodně nepoděkuje a „vrátí vám to „ v podobě nejrůznějších zdravotních problémů.

Zdravé a nezdravé

Dá se říci, že existují tuky dobré (zdravé) a špatné (nezdravé). Mezi ty nezdravé patří především všechny možné uměle ztužované tuky používané v margarínech a nejrůznějších pomazánkách, nasycené tuky (sem patří tuky živočišného původu, ale také kokosový či palmový olej) a částečně i omega-6 mastné kyseliny obsažené v běžně používaných olejích (slunečnicový, řepkový a další – ty se však nedoporučují spíše citlivým lidem nebo lidem se zdravotními problémy).

Naopak za zdravé tuky, jež mají na fungování našeho organismu veskrze pozitivní vliv, jsou omega-3 a omega-9 mastné kyseliny (snižují například riziko vzniku srdečních chorob nebo mozkových příhod, snižují krevní tlak, existují i studie, které tvrdí, že mohou být prevencí některých druhů nádorů).

A kde zdravé tuky najdeme? Především v rybách, oříšcích, olivovém, sezamovém, mandlovém či lněném oleji, ale také například v avokádu a některé listové zelenině.

Zdravé tuky si dopřávejte s klidným svědomím, ony totiž také podporují spalování tuků a nárůst svalové hmoty.

Margarín vs. máslo

V devadesátých letech přišla i k nám vlna margarínů. Ze všech stran jsme byli masírováni reklamou, která nás přesvědčovala, že jsou mnohem zdravější než do té doby používané máslo a že, chceme-li zhubnout, neměli bychom už nikdy konzumovat nic jiného. Postupem času byla však tato tvrzení vyvrácena.

Výhodou margarínu bezesporu je, že neobsahuje cholesterol, jeho cena je v porovnání s tradičním máslem nižší a nemusíte po vyndání z ledničky čekat půl hodiny, než budete schopni namazat si jím chleba. Fakt, že margarín pochází z rostlinných olejů, však už takovou výhodu představovat nemusí – rostlinné tuky existují totiž pouze v kapalném skupenství, a abychom byly přeměněny na pevnou, roztíratelnou surovinu, je třeba přistoupit k jejich ztužení. Při tom ovšem dochází ke vzniku trans-izomerů mastných kyselin, které jsou ve větším množství zdraví škodlivé, a řada států se je proto rozhodla v potravinách výrazně eliminovat. Navíc margaríny obsahují konzervanty, barviva či aromata. Na druhou stranu je třeba říci, že v dnešní době se již vyrábějí margaríny, které trans-izomery mastných kyselin obsahují v naprosto zanedbatelném množství a naopak v sobě mají řadu prospěšných nenasycených mastných kyselin.

K nevýhodám másla patří vysoký obsah tuku (aby mohlo být máslo takto označeno, musí mít více než 80 % tuku) a přítomnost cholesterolu. K výhodám pak můžeme řadit chuť a „nechemické“ složení.

Ať už se tedy rozhodnete konzumovat jedno, nebo druhé, neměli byste to přehánět s množstvím. Nezapomínejte ale zapojit do jídelníčku výše zmíněné zdravé tuky (takový chleba zakápnutý panenským olivovým olejem je lahůdka a nemusíte si lámat hlavu, jestli si jím ublížíte).






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat