Chcete zhubnout trvale? Naučte se správně jíst

Jíte spousty zeleniny a ovoce, fast foodům se vyhýbáte, jak jen můžete, rozloučila jste se se sladkostmi a jste přesvědčena, že teď konečně žijete zdravě? Jenže zdravá výživa není jen o tom, co jíte, ale také jak a kdy jíte.

Budete se muset smířit s tím, že stará rada jíst pětkrát denně – přibližně po třech hodinách – pestrou a vyváženou stravu beze zbytku platí. Nemá cenu vynechávat nějaké z jídel – kromě toho, že vám to vaše zažívání jednou pěkně vrátí, protože pro něj je pravidelnost opravdu důležitá, nebude muset vaše tělo vytvářet zásoby (ano, to jsou ty nenáviděné tukové polštářky), protože bude vědět, že brzy zase dostane najíst.

Snídám, snídáš, snídáme

Možná vám to vtloukaly do hlavy už maminky, že snídaně je základ celého dne, a odmítaly vás pustit od stolu, dokud jste nedožvýkali poslední kousek chleba s máslem. Jenže teď už jste dospělé, na jídlo nemáte po ránu chuť, a navíc jste rády, že se ráno taktak stihnete obléct, nalíčit a učesat – takže snídani vynecháváte, protože jste stejně přesvědčena, že se nic nestane (dělá to tak přece spousta lidí, tak co). Chyba. Snídaně je opravdu základ dne. Nastartuje organismus a zajistí vám základní energii, kterou potřebujete do nového dne. Pokud si namlouváte, že ji prostě nestíháte, zamyslete se – opravdu by vás zabilo vstát o čtvrt hodiny dříve? (Správná odpověď zní – nezabilo. Máte-li pocit, že by vám ta čtvrthodina chyběla, jděte o ni dříve spát.)

Všechno jde, když se chce...

Mnoho lidí však nesnídá, protože se ráno potýká s nechutenstvím – představa, že by měli něco sníst, v nich vyvolává skoro paniku. Ale i pro ně existuje řešení. Snídat se dá naučit. Začněte třeba s jogurtem nebo ochuceným tvarohem, jejich konzistence a fakt, že je nemusíte kousat, odvedou vaši pozornost od skutečnosti, že se snažíte něco pozřít. Až si na ně zvyknete, začněte s dalšími potravinami. Dobrým trikem je soustředit se na zcela jinou činnost a snídat jen tak mimochodem. Zkuste si třeba sednout k televizi (počítači apod.), pusťte si něco, co vás opravdu baví a vtáhne do děje, a k tomu automaticky ukusujte, žvýkejte a polykejte... Věřte, chce to čas a v tomhle případě budete opravdu muset vstávat o něco dříve, ale funguje to.

Pokud na vás ale žádný trik nezabere, zkuste ráno strčit do pusy kousek ovoce nebo vypít sklenici čerstvé ovocné šťávy – vitamíny C a B vás alespoň zbaví únavy.

A co byste vlastně měli snídat? Určitě něco vydatnějšího – celozrnný chleba, mléčné výrobky, müsli, corne-flackes, ovoce, k pití si můžete dopřát čaj (lepší je zelený než černý), mléko nebo džus (ano, vaše obavy se naplnily, kávu byste měli po ránu vypustit).

TIP Bety: Ne a ne zhubnout? Poraďte se s naší dietoložkou Lenkou, kde děláte chybu a jak se zbavit faldíků!

Nezapomínejte na svačinku

Jestli jste dopolední svačinu měli naposledy jako dítě školou povinné, zkuste se k tomuto zvyku zase vrátit. Není totiž příliš zdravé nechat tělo hladovět až do oběda. Takže asi tři hodiny po snídani (a tři hodiny před obědem) vytáhněte kousek nějakého ovoce (vhodné je i sušené), nebo müsli tyčinku (lepší je bez polevy), případně oříšky (nemluvíme o pražených solených burácích), zkrátka něco malého „k zakousnutí“. Organismu tak dodáte potřebné živiny a energii.

O oběd se rozděl s přítelem?

Oběd by měl být vydatný (nikoli v tom smyslu, že byste se měli „přecpat k prasknutí“), měl by vás rozhodně zasytit. Pokud máte tu možnost (chodíte například do podnikové jídelny nebo do restaurace, případně obědváte doma), začněte polévkou (vývarem) – příjemně navnadí žaludek. Pak si klidně dopřejte maso a nějakou přílohu. Ideální je samozřejmě zelenina nebo rýže, ale pokud máte zrovna neodolatelnou chuť na knedlíky, občas si je dopřát můžete. Oběd není nutné zakončovat „sladkou tečkou“ v podobě dortu apod., zkuste kousek ovoce (zkuste třeba výtečný ovocný salát). Jestliže ale možnost teplého stravování v práci nemáte, je pro vás řešením například sendvič z celozrnného chleba (sýrový/šunkový/tuňákový/kuřecí...) nebo zeleninový salát.

TIP Bety: Nevíte, jak si připravit chutný salát? Zkuste to s pomocí prostřeno.cz, kde najdete salátové klasiky jako salát Caesar, salát Nicoise, řecký salát aj.

Zase ta svačina

Ano, i odpoledne se má svačit. Stejně se vaše tělo při čekání na večeři přihlásí nutkavou chutí nebo hladem, takže je lepší tyhle pocity utišit připraveným malým jídlem než po návratu z práce ještě před večeří vybílit lednici (a nebo sníst všechno, na co doma přijdete, v rámci večeře). Při odpolední svačince byste se rozhodně měli vyhnout sacharidům a sáhnout spíše po zelenině, bílém jogurtu či nízkotučném tvarohu, protože energii získanou ze sacharidů vaše tělo nebude schopné do večera spálit.

Večeři nepříteli nedávejte

Že má být večeře lehká, není třeba připomínat. Pokud máte chuť na maso, vyberte si spíše kuřecí nebo rybí. Chybět by neměla zelenina – zasytí, dodá vám potřebné vitaminy a minerály, a nijak váš organismus nezatíží.

Přemýšlíte-li, kdy je ten nejlepší čas na večeři, věřte, že byste neměli jíst méně než 3 hodiny před spaním. Pokud se totiž vaše tělo bude soustředit na trávení, bude se vám hůř usínat. Navíc to, co tělo nestihne strávit před spaním, bude z větší části trávit až druhý den, což taky není nic dobrého.

Nehledejte výmluvy

Jak vidíte, nestačí, když se jen vyhnete některým potravinám a jiné naopak do svého jídelníčku zařadíte, abyste žila zdravě. Zásady správné výživy leží i ve způsobu, jakým se stravujete. Určitě najdete spoustu důvodů, kvůli kterým nemůžete výše popsané zásady dodržovat (shon v práci, hektický život...), to není nic těžkého, výmluvu najdete vždycky. Uvědomte si ale, že je spousta lidí, kteří navzdory okolním podmínkám dokázali pravidelný a vyvážený stravovací režim přijmout za vlastní. Nic určitě nezměníte ze dne na den. Jako na každý jiný režim si musíte delší dobu zvykat, ale po nějaké době už pro vás bude úplně automatický. A věřte, že se to vyplatí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat