Mezizubní kartáčky a dentální nitě. Tipy, jak správně vybírat

Nejnebezpečnější a největší zákoutí nečistoty v lidském chrupu, které nepodléhá žádnému samoočišťování se nachází právě v mezizubním prostoru. Moderní, na prevenci zaměřený zubní lékař či dentální hygienistka klade stále větší důraz na prioritu čištění mezizubního prostoru. Naše dentální hygienistka Dáda vám přináší tipy, jaké mezizubní kartáčky a dentální nitě vybírat a jak je správně používat.

Příčinou mnoha rozsáhlých zubních kazů, zánětů dásní, které často vedou nevyhnutelně k parodontoze je nevyčištěný plak na okrajích dásní a především v mezizubních prostorech.

Dentální nit – floss

Správné zacházení s dentální nití v celém chrupu je pro pacienta jednou z nejtěžších úloh. K tomu se ještě přidružuje méně známá skutečnost, že dentální nit většinou nedokáže, obzvláště v postranních úsecích chrupu, mezizubní prostory dostatečně vyčistit, což je podmíněno anatomií zubů. Zubní párátko vyčistí tento prostor ještě hůře. Ale i špatná čisticí pomůcka je nesporně lepší, než vůbec žádná.

Dentální nitě jsou vhodné na čištění tzv. bodů kontaktu – místa, kde se zuby dotýkají, na prostor u dásně je nutné použít mezizubní kartáček.
Dentální nitě jsou nejvhodnější ty, které jsou napuštěny fluorem a voskované, pro snadnější zavádění mezi zuby a snadnější čištění.
Je však potřeba umět nit správně používat, aby nedošlo k poranění dásně. Proto se doporučuje návštěva dentální hygienistky, která vám pomůže s nácvikem.

Superfloss

Zhuštěná dentální nit, velice vhodná a účinná pro pacienty s implantáty a s protetickými pracemi, tzv. s fixními můstky.

Irigační sprcha

Odstraní pouze zbytky jídla, ne však plak, obsahující bakterie.

TIP Bety: Máte problémy s krvacením dásní? Nevíte, jaký zubní kartáček či pasta je pro vás vhodná? Obraťte se na naší dentalní hygyenistku Dádu v jeji on-line poradně

Mezizubní kartáček

Důležité při práci s mezizubním kartáčkem je výběr vhodného kartáčku. Síla kartáčku, chceme-li tloušťka, se vybírá dle velikosti mezizubního prostoru, který by měl kartáček zaplnit celý. Úzký kartáček nevyčistí dokonale prostor mezi zuby a bakterie nadále škodí zubům i dásním, příliš silný kartáček může svým kovovým jádrem naopak poničit zub i dáseň. Pacient by měl absolvovat před prvním použitím mezizubních kartáčků instruktáž u dentální hygienisty, která mu ochotně poradí s výběrem a velikostí kartáčku individuálně pro něj vhodných.

Mezizubní kartáček je nutné zasunout  mezi zuby v oblasti dásně a odtud jedním pohybem dovnitř a ven odstranit bakterie plaku. Tento úkon provedeme mezi všemi zuby. Stačí jednou během 24 hodin.

Již po několika dnech pravidelného čištění dochází u pacientů se zánětem dásní k zástavě krvácení, což je známkou hojení.

Začněte používat mezizubní kartáčky a vaše zuby se vám odmění. Budou s vámi celý život a paradontoza je neohrozí.

Poradnu zaštiťuje Arbes Dent zubní ordinace se sídlem Pavla Švandy ze Semčic 13, Praha 5 – Smíchov
tel. +420 731 440 903, www.arbesdent.cz  „Přijímáme nové pacienty“







Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat