Jak změnit malého vybíravce v milovníka jídla?

Velmi častá scénka z rodinného života – uvaříte večeři, svoláte rodinu a pak dokola posloucháte, jak jedno dítě nejí přílohu, druhému se nelíbí vzhled a konzistence masa… Co si počít s vybíravými strávníky?

Jedno upozornění na začátek – nic takového jako od přírody vybíravé dítě zkrátka neexistuje. To my rodiče děláme z malých strávníků často nesnesitelné mlsouny a vybíravce. Je třeba si to zkrátka připustit. Jsme jediní, kdo to může změnit a naučit naše dítko konzumovat zdravou stravu (protože ta je kupodivu právě tím druhem jídla, které náš potomek nejčastěji odmítá).

Jak tedy ven ze začarovaného kruhu plného scének u jídelního stolu?

Zamyslete se nad svými návyky

Jak jste na tom s vybíravostí vy a váš partner? Opravdu sníte všechno? Úplně všechno? Protože vaše dítě si velmi rychle všimne, že maminka nemá na talíři chleba a tatínek nikdy nejí rajčata. A tak to při nejbližší příležitosti použije proti vám. Zkrátka vás napodobí.

Máte strach z důležitého rozhodnutí? Ráda vám ho usnadním! Citlivé poradenství!
Kartářka Terezie

Bez plánu B

Vyváříte jedno jídlo pro manžela, druhé pro jedno dítě a další pro druhé, protože se vždycky najde něco, co dotyčný strávník nerad? A také občas pro klid duše rezignujete na zásady zdravé výživy a raději vyhovíte velmi nezdravým chutím dětského jazýčku? Chyba.

Naučte dítě, že se jí to, co má na talíři. Tím se samozřejmě nemyslí, že byste měli nad dítětem stát a opakovat tolik oblíbenou větu našich babiček „nevstaneš od toho, dokud to nesníš“. Vařte zpočátku „nekonfliktní“ jídla (nikoli však nezdravá) a dejte jasně najevo, že jste nepřipravila žádné alternativy.

5 kroků k úspěšnému boji s malým vybíravým mlsounem

1.    Změňte dosavadní praxi a připravujte vždy jen jedno jídlo pro celou rodinu. Žádné výjimky.

2.    Jak na zdravé pokrmy? Zkrátka nakupte spoustu ovoce a zeleniny a servírujte ho místo zákusku nebo přílohy. Nechte dítě, ať si zvykne. Začněte s běžnými plody a postupně přidávejte i ty exotičtější. Chce to trpělivost a také nápaditost.

3.    Dejte dítěti na výběr. Odmítá dojíst večeři? Pak asi nemá hlad. Nenuťte ho do jídla, klidně ho pošlete spát o hladu (a žádné sladkosti). Nebojte, že byste mu ublížila.

4.    Buďte neoblomná. Vaše snaha se neobejde bez spousty slziček na druhé straně, vztekání, vyčítání… Zkrátka počítejte s jistým náporem na své nervy. Ale vydržte – vždyť to děláte pro zdraví dítěte.

5.    Zajistěte si podporu partnera. Ve vypjatých chvílích budete na malého křiklouna dva.
TIP Bety: Nevíte si rady s žádostí o přídavky na děti? Nevyznáte se, kdo a za jakých podmínek má na ně nárok? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat