Chraňte své děti před úrazy doma! 10 tipů, jak na to

Nemusíte mít zrovna strmé schodiště nebo bydlet ve vyšších patrech, a i přesto na vaše dítě číhá doma spousta nástrah. Jak tedy co nejlépe zabezpečit byt, abyste předešli dětským úrazům?

Investovat do zabezpečení bytu se rozhodně vyplatí – jednak není nijak finančně nákladné, jednak se prostředky k ochraně dítěte doma dají koupit v každém větším obchodě s nábytkem či domácími potřebami, a hlavně – jde přece o to nejcennější, o zdraví našich dětí.

Co byste tedy měli zvážit, jestliže se váš potomek začíná porozhlížet a pohybovat po bytě či domě?

1.    Zabezpečení skříněk a šuplíků

Otevírání skříněk a šuplíků – především těch, které obsahují pro dítě nebezpečné věci, jako jsou například čisticí prostředky, léky nebo nože – byste měli chránit speciálním systémem otvírání či bezpečnostními zámky. Pro zvídavé dítě totiž není běžný zámek či nechráněný šuplík žádnou překážkou.

2.    Bezpečnostní „vrátka“

Máte-li v bytě schodiště, určitě byste měli dítěti zabránit, aby se po něm bez dohledu prohánělo. Určitě se vyplatí koupit bezpečnostní branku, která se instaluje nejčastěji na vrchol schodiště, čímž brání dítěti ve vstupu a předchází vážným úrazům způsobeným pádem.

3.    Zamykání dveří

Jsou-li v domě či bytě místnosti, které představují pro dítě riziko (například bazén, tělocvična, ale také třeba koupelna s velkou vanou), zajistěte jejich dveře a důsledně je uzamykejte.


Je vám nevěrný? Chcete to zjistit?
Citlivé poradenství! Kartářka Terezie

4.    Detektory kouře

V našich domácnostech stále poněkud netradiční doplněk, ale zvažte jeho nákup – v případě začínajícího požáru vám může zachránit život.

5.    Zabezpečení oken

Zabezpečte okna tak, aby je dítě nemohlo otevřít. Dnes se již vyrábějí okna, na jejichž otevírání dítě většinou nedosáhne, ani nemá dostatek síly. Přesto můžete zakoupit speciální zámky proti otevření okna. Můžete ho ještě doplnit dalšími bezpečnostními prvky, jako jsou sítě či zasklení balkonu. Pokud se rozhodnete pro mříže, pamatujte, že v případě potřeby by měly být rychle odstranitelné, aby bylo možné použít okno či balkon jako únikový východ.

6.    Rohy nábytku

Zraněním hlavy, které si dítě přivodí nárazem do rohů nejrůznějších skříněk či stolu, se dá rovněž lehce předejít. Stačí pořídit speciální krytky, které se na rohy snadno nasazují a jsou z měkkého materiálu. Je třeba pravidelně kontrolovat, zda drží na svém místě.

7.    Zásuvky

Určitě pořiďte speciální krytky na zásuvky. Předejdete tak snahám svého dítka zkoušet, které předměty se do nich dají strčit.
TIP Bety: Nevíte si rady s žádostí o přídavky na děti? Nevyznáte se, kdo a za jakých podmínek má na ně nárok? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně

8.    Šňůry od žaluzií

Máte-li na oknech žaluzie či závěsy, které se zatahují a roztahují pomocí šňůr, vždy dbejte na to, aby byly tyto šňůry z dosahu dítěte. Může se do nich totiž omylem či při hře zamotat a v nejhorších případech i udusit.

9.    Bezdrátový telefon

Pokud máte pevnou telefonní linku, investujte do bezdrátového přístroje. Budete totiž díky němu moci dohlížet na dítě, aniž byste museli ignorovat důležitý hovor (například je-li dítě ve vaně, na telefonování v druhé místnosti můžete s klasickým telefonem zapomenout, pořídíte-li si bezdrátový, prostě jej s sebou vezmete do koupelny).

10.    Sporák

Pořiďte si speciální kryt, který dětem znemožní dosáhnout na horké plotýnky. Vždy také dávejte pozor, aby dítě neotevřelo dvířka trouby, když ji používáte.
 






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat