Nejběžnější dětské bolístky a jak na ně

Objevování světa s sebou nese celou řadu nástrah v podobě ostrých rohů a hran, horkých nebo ostrých předmětů, které se sice jako rodiče snažíme odstraňovat svému dítku z cesty, ale které si k němu často i tak najdou cestu.

Úder do hlavy

Pokud se vaše batole setká například s rohem stolu nebo se uhodí do hlavy při pádu, nejprve zkontrolujte, zda u něho nedochází ke ztrátě vědomí a zda reaguje na nejrůznější podněty (pokud ne, je rozhodně nutné vyhledat lékařskou pomoc, při ztrátě vědomí volejte záchrannou službu). Jestliže je vše v pořádku a vypadá to „pouze“ na pořádnou bouli, aplikujte na postižené místo studený obklad (například v utěrce zabalený sáček s mraženou zeleninou). Tím zamezíte vzniku otoku.

Dítě pak v průběhu 24 hodin pravidelně kontrolujte – pokud dítě začne zvracet, motá se, ztrácí vědomí, stupňuje se mu bolest hlavy nebo zkrátka není samo sebou, vyhledejte lékaře. I když se váš potomek cítí dobře a vypadá to, že na srážku s pevným předmětem dávno zapomnělo, stejně jej raději držte v klidu (nemusí ležet, stačí, když nebude běhat apod.). Až uložíte dítě k spánku, můžete jej každé 4 hodiny vzbudit a přesvědčit se, že je v pořádku.

Škrábanec, říznutí, odřenina

Nejprve se přesvědčte, že v rance není žádný cizí předmět (například střípek apod.) – pokud ano, vyjměte jej pinzetou sterilizovanou v alkoholu. Pak postižené místo omyjte vlažnou vodou a mýdlem (rozhodně neaplikujte peroxid nebo alkohol, je to zbytečné a navíc si dítě odnese poměrně traumatizující zážitek) a překryjte je sterilním obvazem či náplastí. Kontrolujte krvácení – mělo by ustat do 10 minut.
Pokud je rána hluboká, rozsáhlá nebo se nedaří zastavit krvácení, je nutné vyhledat lékařskou pomoc.

Krvácení z nosu

Jestliže se ke krvácení z nosu přidá zvracení, nepřirozená bledost nebo nadměrné pocení, vyhledejte lékařskou pomoc.
Pokud se nepřidají žádné další obtíže, dítě posaďte, nakloňte mu hlavu dopředu a jemně stiskněte nosní dírky. Takto setrvejte 10 minut. Poté vyzkoušejte, zda se krvácení zastavilo. Když ne, postup opakujte. Pokud se krvácení nepodaří zastavit ani po dalších 10 minutách, přivolejte lékaře.
Ačkoli si možná z dětství pamatujete, jak jste při krvácení nosu museli sedět nebo ležet se zakloněnou hlavou, takže vám stékala krev do krku, dnes už se tento postup nepoužívá. Ani nezasunujte do nosu dítěti papírové kapesníčky či vatové tamponky – při jejich vyjímání byste mohli krvácení opět spustit.

Malá, lehká popálenina

Jakékoli opaření či rozsáhlé popáleniny vyžadují okamžitý odborný lékařský zásah!
Jestliže se vaše dítě pouze omylem dotklo horkého předmětu a spálilo si prst, rychle na postižené místo pusťte proud studené vody. Poté popáleninu osušte. Abyste zmírnili bolest, můžete přiložit studený obklad (ale pozor, nevhodná je například kostka ledu – ta může zas způsobit omrzlinu). Pak místo překryjte sterilním obvazem.

Jestliže se v místě popálení objeví puchýře či mokvání, vyhledejte lékařskou pomoc.
Na babské rady propagující nanesení „něčeho mastného“ (máslo, olej, mastička) na spáleninu pusťte z hlavy – mohou celou situaci jen zhoršit (mastnota dokáže horko ve spálenině „uzavřít“, navíc máslo nebo olej může do rány zanést infekci).
TIP Bety: Nevíte si rady se žádostí o přídavky na děti? Nevyznáte se, kdo a za jakých podmínek má na ně nárok? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat