Prázdniny bez úrazů. Jak ochránit své dítě

Na letní prázdniny se děti těší několik měsíců dopředu. Nemusí chodit školy, jsou samy doma či na táborech a u babiček. Jenže je to také doba největšího počtu úrazů. Naučte děti, jak se správně chovat.

Nehoda není náhoda. Stačí jedna vteřina nepozornosti či klukovské frajeřiny a úraz je tady. Neveselá statistika říká, že ročně zemře na úrazy až 300 dětí a k lékaři ošetří okolo půl milionu dětských úrazů.

Ale úrazům se dá nevelké části předejít. U mladších dětí jsou nejčastěji způsobené nevhodným prostředím nepozorností dospělých, starší děti si za ně mohou většinou samy. Puberťák sice nebude brát nijak vážně vaše dobře míněné rady, ale každopádně je důležité, aby si děti byly všech rizik vědomy.

Děti riziko úrazů nevnímají. Pamatuji si, že když jsem byla puberťačka, přistěhovala se k nám do města rodina se sedmnáctiletým synem na vozíku. Byl to moc hezký kluk, který skočil do vody. Zlomil si páteř a ochrnul na dolní polovinu těla. Ani mě, ani jednu z mých kamarádek nenapadlo, že je to strašné, takový zbytečný úraz, naopak nám to přišlo velice imponující a zajímavé, a každá jsme s ním chtěla "chodit".

Každopádně je důležité, aby děti věděly, jak předejít zbytečným úrazům a jinému rizikovému chování o prázdninách, a k jakým následkům to může vést:

Extrémní a adrenalinové sporty – to neplatí, pokud se jedná o odborné vedení, ale puberťáci se snaží často dokázat, jací jsou frajeři a mají pocit, že do čím nebezpečnější akce se pustí, tím se jejich kredit mezi kamarády zvýší. Vážné úrazy se stávají při jízdě na kolech, lezení po kopcích a skalách, sjezdech na divoké vodě či bojových sportech.

Adrenalinové a hazardní zábavy – podle psychologů mají někteří teenageři pocit, že za sebou musí něco zanechat. Týká se to především sprejerství. Takové lezení do výšek se jim pak může nevyplatit. Ještě hloupější, ale pro ně o to víc vzrušující, je přebíhání silnice těsně před dopravními prostředky.

Experimentování a riskování – někdy je to z frajeřiny, jindy proto, že netuší, jak nebezpečné to je. Do této skupiny úrazů patří „hraní si“ s pyrotechnikou, lezení na vagony, stopování, ale i schůzky na slepo a chatování po internetu.

Drogy, alkohol a další závislosti – po požití omamných a psychotropních látek mají pocit, že můžou vše a jsou vlastně nesmrtelní.

Vztahy a sex, promiskuita, prostituce, sexuální zneužívání – možná se vám zdá, že tato kategorie nepatří do skupiny úrazů, ale rizikové chování v sexuální oblasti může mít stejně nedozírné následky jako jiné rizikové chování. Zvláště v létě, kdy se skupiny dětí stýkají mnohem intenzivněji, je poučte o zásadách bezpečného sexu.

Šikana, vzájemná agrese a násilí – šikana může vyústit i v těžké ublížení na zdraví, dokonce i pokus o sebevraždu. Vydobýt si postavení v partě ostatních je těžké a někomu se tento způsob může zdát jako nejsnazší.

Protiprávní jednání a kriminalita – krádeže, vandalismus, ale i nelegální kopie videa a hudby. To vše může vašemu dítěti zkomplikovat další život. To, co se může jevit jako dobrodružství a hra, nemusí dopadnout dobře.

Za děti sice zodpovídají rodiče, ale zvláště v letních měsících není možné, je mít pořád pod dozorem. Poučte je, co všechno se může stát. Následek nemusí být jen úraz,ale i psychická, finanční újma, a dokonce i právní důsledky.

Pro otrlejší jsou na stránkách www.urazydeti.cz k dispozici fotografie skutečných úrazů dětí.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat