Co dělat, když se vaše dítě začne opíjet?

03.05.2010 | Děti a rodina

Smiřte se s tím, že vaše dítě alkohol zkusí, tomu prostě nezabráníte. Většinou je první kocovina odradí a alkohol se jim znechutí. Ale někdy jim alkohol zachutná, a to je pak zle. Co s tím můžeme dělat my jako rodiče a kdy poznat, že naše dítě má problém, který nedokáže samo řešit?

Podle odborníků se většina českých dětí poprvé napije alkoholu kolem jedenácti let, což je nejdříve ze všech zemí Evropské unie. Bohužel máme prvenství i v počtu dětí, které pijí a opíjejí se pravidelně.

Jako malá jsem alkohol nepila vůbec, ale náš strýček z Moravy nám vždycky nalil "štamprdli" slivovice a se smíchem nás nutil, abychom si dali s ním. Jeho syn už byl cvičený a od dvou let slivovici pravidelně ochutnával na všech oslavách. Nutno dodat, že se z něj ale žádný alkoholik nestal a má k ohnivým nápojům jen normální, „přátelský“ vztah.

Děti vnímají alkohol od dětství. Pozitivně

Ve většině českých rodin dostává již malé dítě o alkoholu pozitivní informace. Alkohol je součástí oslav, návštěv většiny rodin, někdy i jejich běžného života. I ve večerníčku vypije Maxipes Fík sud piva a je mu příjemně. Všichni se na alkohol těší, pochutnávají si na něm, jsou uvolnění a veselí. Dítě získává dojem, že alkohol je velmi příjemná součást života dospělých. Už si nespojí alkohol s dalšími projevy opilosti, jako hrubost, ranní nevolnosti a bolesti hlavy.

Není pak divu, že děti vnímají alkohol jako něco příjemného a pro děti přijatelného. Pokud pod vaším dohledem dítě ochutná víno nebo pivo, asi z něj hned nevyroste alkoholik. Potomek by rozhodně neměl testovat tvrdý alkohol vůbec, ten prostě dětem nepatří, bez výjimky. Zbystřete ale, pokud dítě ochutnává alkohol ve společnosti kamarádů ze školy nebo jiných dospělých, kde je vy, jako rodič, nemáte pod dohledem.

Závislost se vyvíjí u dětí velmi rychle

Podle odborníků jsou nejvíce ohrožené děti mezi 15. a 16. rokem. Především a hlavně tím, že na pravidelné pití si rychle zvyknou a závislost si neuvědomí. Zatímco vznik závislosti u dospělého trvá léta, u dětí a mládeže je to otázka několika měsíců popíjení. Jak tedy postupovat, když zjistíte, že vaše ratolest holduje alkoholu? Podle odborníků není čas ztrácet čas obviňováním sebe sama a hledáním toho, kde jste udělali chybu ve výchově. Dítěte se často ani nikdo nezeptá, zda mu bylo osmnáct, a pokud není opravdu viditelně „dítě“, alkohol si může úplně samozřejmě kdekoliv koupit.

Problém s alkoholem nezvládnete bez odborníka

Když už rodiče zjistí, že je dítě pravidelně cítit alkoholem, jeví známky opilosti, zanedbává školu a vykazuje změny v chování, nastává pochopitelně velký problém pro celou rodinu. Jeho řešení je složité a bolestné pro všechny zúčastněné. Rodiče by neměli dlouho váhat a co nejdříve se obrátit na lékaře pro děti a mládež či na psychologa. Alkohol, tak jako jakákoli jiná droga, poškozuje zdraví v tělesné, duševní i sociální oblasti života a je to jakási startovní čára do závislostí na dalších návykových látkách.

Pokud dítě přijde opilé, počkejte s řešením, až vystřízliví

Většina rodičů má s pitím a „ochutnáváním“ alkoholu podobné zkušenosti. Tolik kázání, poučování a varování a výsledek často žádný. Jednoho večera dítko přitáhne domů a alkoholový odér je cítit na míle daleko. Celou noc pak běhá do koupelny a druhý den je mu zle. Výborně, zažeňte mladého opilce do postele a nic s ním ten večer neřešte. Druhý den, až mu bude zle, si s ním promluvte a zjistěte, zda to bylo poprvé, s kým se opilo a kdo jim to prodal. Někdy není opravdu nad to "sáhnout na horkou troubu".

Jak postupovat?

Obecný recept neexistuje. Dospívající jsou přirozeně zvědaví, a pak rádi okolí dokazují, že už jsou přece velcí a nechtějí se před kamarády ztrapnit. Můj otec měl na takováto kocovinová rána brutální metodu úklidu. Bez milosti nám vrazil do ruky lux a prachovku a musely jsme uklízet jako divé celý víkend. Žádné ohledy na mladého opilce.

Stanovte doma jasná pravidla pro alkohol a trvejte na nich. Pokud dojde k porušení, musí následovat úměrný trest (snížení kapesného, omezení pobytu mimo domov, kontrolní telefonáty). A o problémech s dětmi mluvte a věnujte jejich dotazům pozornost. Zkuste se jako rodiče zajímat o účinky jednotlivých návykových látek, abyste případně včas poznali, kdy přijde domů potomek „jen“ opilý a kdy jede na něčem horším.

Pokud vám problémy s alkoholem u dětí přerůstají přes hlavu anebo si nejste jistí, jak se zachovat, neváhejte okamžitě vyhledat odbornou pomoc. Překonejte stud a obraťte se na školu nebo na lékaře. Mnohé se totiž dá zachránit včasným zásahem.






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat