Koupací kačenky pro děti jsou plné nebezpečných bakterií a plísní

Vodní lázeň, v níž rodiče máchají své ratolesti, je biologickou polévkou plnou života. Je plná organických látek z potu, nečistot a zbytků kůže, které se spolu s bakteriemi nasávají do gumových koupacích kačenek pro děti. Švýcarští mikrobiologové jich dvě desítky rozřezali a objevili nánosy bakterií a plísní. Kultivací prokázali přítomnost nebezpečných druhů včetně Legionelly a Pseudomonas aeruginosa.

Kačenky pocházely z běžných domácností, kde se dodržuje řádná hygiena. Všech devatenáct analyzovaných hraček do vany obsahovalo stovky druhů bakterií a plísní. Některé z nich mohou vážně ohrozit zdraví, když se dostanou do oslabeného organismu.

Plastové kačenky na koupání při zmáčknutí vydávají hvízdavý zvuk, ale pokud je dítě stlačí ve vodě, nasají do sebe vodu. S tou se dovnitř dostávají bakterie smyté z povrchu kůže, ale také organické látky – z potu, nečistot a buněk – na nichž pak ve vlhkém a teplém prostředí uvnitř hračky mohou bakterie a plísně bujet. Jakmile se namnoží a dítě do hračky nasaje opět vodu, kterou poté vytlačí do vany, mění tuto koupel v roztok bohatý na bakterie a plísně.

Hračky s překvapením

Pokud je dítě zdravé a vodu zrovna nepolyká, hrozí jen malé nebezpečí, že se mu něco stane. Riziko však není nulové.

Vědci ze Švýcarska totiž zjistili, že na centimetru čtverečním vnitřní plochy hračky je pět až pětasedmdesát milionů bakterií. V šedesáti procentech hraček byly prokázány také škodlivé plísně.

Mezi nejnebezpečnějšími kmeny bakterií byly objeveny Legionella či Pseudomonas aeruginosa. A obsahovalo je osm z deseti analyzovaných hraček.

„Plesnivé hračky do koupele jsou častým námětem v diskuzích rodičů na internetu, ale vědci jim příliš prostoru nevěnovali,“ uvedl doktor Frederik Hammes ze Švýcarského federálního institutu vodních věd a technologie.

Úzkostná čistotnost neprospívá

V minulosti se bakterie démonizovaly, dezinfekce domácností dosáhla nemocničního extrému a společnost kvůli tomu trpí alergiemi, astmatem a oslabenou imunitou. Zjistilo se totiž, že bakterie nám prospívají a děti by s nimi měly přijít do styku téměř hned po narození.

Nejzdravější děti s nejsilnější imunitou bez alergií jsou tak ty, které v rané fázi života přijdou do styku s jistou mírou nečistot. Děti z farem a venkova, kde nezřídka strkají do úst kameny a hlínu a olizují hospodářská zvířata, jsou nejzdravější.

Úzkostná dezinfekce hraček do vany chlorovými přípravky tak zřejmě není na místě. Druhý extrém – hračka plná hnilobného slizu – ale může být potenciálně nebezpečná pro oslabené dítě. Ideální je tak nechat hračky vždy řádně vyschnout – s odkrytým otvorem – v teple a jednou za čas vypláchnout slabým roztokem mýdla a octa.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat