Se školou začaly i první dětské virózy. Jak posílit imunitu nejmenších

Děti jsou denně vystaveny určitému počtu zárodků a virů. Postupem času imunitní systém ratolestí sílí, ovšem existují určité návyky, které jim v tomto procesu mohou pomoci. Jaké? Připravte se na období nachlazení a chřipek!

Posilování imunitního systému vašeho dítěte je nejlepší obranou proti všemožným bakteriím, se kterými přijde do kontaktu. Co v tomhle směru jakožto rodič můžete udělat?

Vyvážená strava

Existuje mnoho důvodů, proč byste měli zajistit, aby vaše dítě jedlo zdravou a vyváženou stravu. Potraviny nabité konzervačními látkami, neznámými přísadami a cukrem vedou k problémům s trávením a zánětům. To, co vaše dítě jí, může bránit funkcím imunitnímu systému, a proto byste měli dohlédnout, aby vaše ratolest konzumovala dobroty s následujícími položkami.

Probiotika a prebiotika

Jsou nezbytná k podpoře růstu zdravých bakterií nacházejících se ve střevě dítěte. Chrání před škodlivými bakteriemi a viry. Probiotika hledejte v mléčných výrobcích (jogurty, zakysané mléčné výrobky, jogurtové nápoje), prebiotika v banánech, rajčatech, česneku, cibuli či celozrnných potravinách.

Železo

Nedostatek správného množství železa může vést k problémům s kognitivním vývojem a oslabeným imunitním systémem. K nejlepším potravinám bohatým na železo patří červené maso, fazole nebo ořechy.

Zinek

Zinek pomáhá vytvářet nové buňky v těle a enzymy, které podporují imunitní systém. Jeho domovem je maso, mléko, sýry a obiloviny.

Vitamin D

Vitamin D podporuje imunitní systém ve správném fungování a také chrání před infekcemi. Zatímco slunce je nejefektivnější „dodavatel“ tohoto vitaminu, abyste zvýšili jeho příjem, podávejte svému dítěti lososa, makrelu, vejce a obohacené obiloviny.

Vitamin C

Vitamin C je přirozený antioxidant, který pomáhá chránit buňky v těle vašeho dítěte. Potraviny, které jsou bohaté na vitamin C, zahrnují papriku, brokolici, sladké brambory a kiwi.

Vitamin A

Vitamin A spouští reakci protilátek a varuje imunitní buňky, aby fungovaly. Hledat jej můžete ve vejcích, jogurtech, organickém ovoci a zelenině, mangu a tmavé listové zelenině (třeba špenátu). Strava ale není to jediné, co na posilování imunity zabírá.

Důležité maličkosti

Každé dítě potřebuje dostatečně spát. (Spánková deprivace oslabuje imunitní systém.) Vhodné je i cvičení a dodržování hygieny. Učte své dítě důkladně si mýt ruce, zvláště před jídlem, po hraní s ostatními, po použití toalety a při příchodu domů ze školy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat