Uplácením dětí za to, že snědí zeleninu, ničeho nedosáhnete

Jen menšina dětí ochotně od útlého věku spořádá všechnu zeleninu z talířku. Nezbytné živiny obsažené v zelenině ale potřebuje každý člověk. A tak se rodiče své potomky k jedení špenátku, celeru či kapustiček snaží všemožně přesvědčit. Více či méně úspěšně. Nicméně pokud je za snězení zeleniny odměňují a uplácejí, dělají velikou chybu. Tyto děti totiž zeleninu později o to víc odmítají.

„Nejlepší způsob, jak děti donutit jíst jakékoli jídlo, které nemají rády, je neustále jim toto jídlo předkládat,“ tvrdí belgičtí vědci.

Jim se v experimentálních výzkumech podařilo prokázat, že uplácení dětí je kontraproduktivní.

Z výsledků výzkumu vyplývá, že z dětí, které byly opakovaně vystavovány odmítanému jídlu, ho nakonec snědlo jednaosmdesát procent. U dětí, které ale dostávaly hračku či sladkou odměnu, to bylo jen osmašedesát procent.

„Všichni rodiče vědí, jak je těžké donutit dítě jíst zeleninu, mnozí nabízejí odměny a pochvaly. Výsledky našeho výzkumu ale dokazují, že tohle chování je kontraproduktivní, a nejlepším způsobem donucení dětí ke konzumaci zeleniny je neustálé opakované vystavování je tomuto pokrmu,“ tvrdí autoři z Ghentské univerzity.

Mamí, já to zelený nechci!

Také si lámete doma hlavu, jak svého potomka ke konzumaci zeleniny přesvědčit? Pak není od věci mít v zásobě několik strategií, které by na malého mlsouna mohly zafungovat.

Co takhle propašovat zeleninu do nějakého dětského oblíbeného jídla? Prakticky kamkoli (tedy kromě sladkých pokrmů) se dá nějaká ta zdravá ingredience schovat (do těstovin, do bramborové kaše, do omáčky…). I když nebude v takovém případě hrát zelenina na talíři prim, bude přítomna a vaše dítko spořádá nějaké ty vitaminy, aniž by o tom vědělo. Mimochodem, i zeleninová polévka nebo rajská omáčka (z pravých rajčat, samozřejmě) se jako zelenina počítá. A ty mívají u dětí mnohem větší úspěch než zelenina v tradiční podobě.

Zatímco některé děti si pochutnají na křupavé čerstvé zelenině, jiné mohou dávat přednost spíše vařené, dušené či nakládané. Tak zkuste vypátrat, do které skupiny patří zrovna váš potomek. Nebojte, neochuzujete ho o nějaké extra důležité živiny, když zeleninu podusíte. Ano, vitamin C horko z velké části zahubí, ale většina důležitých látek zůstane zachována. A co víc, některé druhy zeleniny jsou dokonce povařené zdravější (včetně tradiční mrkve).

Rozhlédněte se v supermarketu – opravdu jste zkusili svému potomkovi naservírovat všechny možné druhy zeleniny ve všech úpravách? Stěží. Záleží jen na vás, kolik trpělivost ze sebe ještě vydolujete. Ale protože jde o zdraví vašich dětí, měli byste se opravdu snažit. Tak se nevzdávejte!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat