Když bacily útočí. Jak rychle ulevit malému pacientovi?

01.10.2018 | Děti a rodina

Nástup podzimu bývá často provázen nachlazením a chřipkami – a nevyhýbají se ani dětem. Je-li dítě nemocné, po kterém jídle či nápoji se mu uleví?

V nemoci by dítě samozřejmě nemělo hladovět, a tak se snažte je přesvědčit, aby něco snědlo. Pokud však stravu vytrvale odmítá, rozhodně ho do jídla nenuťte! S velkou pravděpodobností by ho stejně zvrátilo. Zkuste dítěti nabídnout oblíbené jídlo (bude ho jíst s menším odporem).

Existují i pokrmy, které organismus vysílený například horečkou posílí a zajistí, že se bude malý pacient cítit o moc lépe. Které to jsou?

Kuřecí polévka

Klasika, která opravdu funguje. Nechce-li dítě příliš jíst, zkuste mu ze začátku podávat čistý vývar. Jen, co se mu alespoň trochu vrátí apetit, přidejte do vývaru zeleninu, nudle nebo vajíčko.

Rajská polévka se smetanou

Poměrně sytý, ale hlavně výživný pokrm, který má jednu velkou výhodu – vaše dítě si vlastně ani nevšimne, že něco jí. Krémová polévka zahuštěná smetanou či mlékem skvěle posilní, a navíc pohodlně sklouzne i do bolavého krku.

Horký džus

Vrátí-li se vaše dítě zvenku, kde ho právě zastihla podzimní přeháňka, a potřebujete, aby se rychle zahřálo, protože nachlazení je na spadnutí, sáhněte po jablečném džusu, přidejte skořici a pěkně je spolu zahřejte. Pokud vaše dítě džusy špatně snáší (citlivějším mohou způsobit zažívací potíže), nařeďte je vodou.

Teplá, čerstvá limonáda

Vymačkejte citron, pořádně ho smíchejte s cukrem a přelijte teplou vodou (ale ne moc horkou) – vznikne nápoj, který uleví bolavému krku a navíc je úžasným zdrojem vitaminu C.

Pomerančový džus se zázvorovou limonádou

Tenhle nápoj je v našich končinách poněkud netradiční, ale obě suroviny se dají poměrně snadno koupit. Zázvor si poradí s kyselostí pomerančové šťávy, a navíc díky bublinkám nebude nápoj tak nudný, takže ho vaše dítě vypije s větší chutí.





Sledujte nás na sociálních sítích:

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat