Poprvé samo doma. Co udělat, aby vám ratolest nezbořila dům?

První roky vašeho dítěte se mimo jiné vyznačují i tím, že je mu stále někdo nablízku. Ovšem dříve či později přijde chvíle, kdy je budete muset nechat poprvé samotné doma. Jak na to?

Zcela jednoznačně určit, v kolika letech je dítě dostatečně zralé, aby bylo schopné být samo doma, je těžké. Obecné pravidlo neexistuje, záleží na vyspělosti a samostatnosti konkrétního dítěte. Zatímco v některých rodinách není problém nechat doma o samotě dvě hodinky 8leté děcko, jinde se rodiče obávají (dost možná i oprávněně) opustit v bytě 12letého potomka.

I přesto, že jste si odpovědností a důvěryhodností svého dítěte jisti, je dobré držet se několika zásad, než poprvé zavřete dveře svého bytu a necháte ho za nimi samotné. Bude totiž poprvé v nové situaci a nikdo předem nemůže 100% říci, jak to bude zvládat.

Trénujte

Ještě než přijde den D, zkuste několikrát nechat dítě samotné na několik minut. Nejprve třeba jen odběhněte na 10 minut do blízkého obchodu, pak zkuste minutky přidávat. Ani tady totiž není trénink tak úplně od věci – dítě si zvykne být jen samo se sebou, ale také například zjistí, že když v bytě už nikdo jiný není, neznamená to, že je okolo něho úplné ticho (takže nebude různými zvuky, které vám už ani nijak zvláštní nepřijdou, vystrašeno).

Nastavte pravidla

Nechat dítě bez dozoru jistě neznamená dát mu v bytě úplnou volnost. Takže s ním nejprve proberte pravidla, jež chcete, aby dodržovalo. Samozřejmostí je nikomu neotvírat, nevyklánět se z oken, nepouštět třeba sporák apod. Dítě musí vědět, co smí a nesmí – jde především o jeho bezpečnost.

Proberte bezpečnost

Stát se může cokoli, a tak je důležité, aby si vaše dítě poradilo i v případě nebezpečí. Mělo by znát základní telefonní čísla, vědět, na koho se obrátit, bude-li potřeba. Pravděpodobnost, že ve vašem bytě začne třeba hořet, je sice malá, ale i na tu je třeba dítě připravit (pozor, abyste je nevystrašili!).

Otestujte ho

Řada rodičů zkouší, jak jejich dítko dodržuje pravidla, na nichž se dohodli. Například se vrátí domů dříve, než je dítě očekává, nebo zkoušejí zvonit na dveře v očekávání, jestli jejich potomek otevře. I to je samozřejmě možnost jak se ujistit, že vašemu dítěti (případně vašemu příbytku) nic nehrozí.

Ujišťujte se

V době mobilních telefonů máte jednu velkou výhodu – jste-li pryč z bytu delší dobu a vaše dítě je v něm samo, můžete mu kdykoli zavolat a přesvědčit se, že je v pořádku. A také váš potomek může kdykoli zavolat a ujistit se, že „ty zvuky v koupelně“ nezpůsobuje žádné strašidlo, ale soused, který si o patro výš napouští vanu…
TIP Bety: Potřebujete radu pediatra? Poraďte se ZDARMA s naší dětskou lékařkou MUDr. Adrianou Jiřičkovou! Zeptat se jí můžete i na to, jak pečovat o nemocné dítě nebo jak připravit pro vaše miminko nejvhodnější stravu.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat